c S
Obrestno mero zvišala tudi Kitajska 22.03.2018 15:59 Peking, 22. marca (STA) - Kitajska centralna banka je zvišala obrestno mero za posojila z obveznim povratnim odkupom čez sedem dni za 0,05 odstotne točke na 2,55 odstotne točke. Poudarili so, da gre za običajen odziv na zvišanje ključne obrestne mere v ZDA. Po ocenah analitikov gre tudi za poskus preprečitve odtekanja denarja iz države in zmanjšanja obsežnega javnega dolga.

Poteza sledi odločitvi Odbora za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC), ki je v sredo pod vodstvom novega predsednika Jeroma Powella v skladu s pričakovanji zvišal ključno obrestno mero za 0,25 odstotne točke na med 1,50 do 1,75 odstotne točke.

Uradni Peking si po poročanju francoske tiskovne agencije AFP že nekaj časa prizadeva, da bi omejil odtekanje denarja iz države. Vlagatelji se namreč vse pogosteje obračajo proti ZDA, kjer pričakujejo višje donose.

Hkrati se država bori z visokim javnim dolgom, ki bi lahko po ocenah nekaterih analitikov resno zatresel njeno gospodarstvo in morda celo povzročil novo globalno finančno krizo.

Kitajska centralna banka je podobna ukrepa sprejela že decembra in marca lani, ko se je prav tako odzvala na odločitev FOMC.

Britanska centralna banka je medtem danes sporočila, da ključno obrestno mero ohranja nespremenjeno pri 0,50 odstotka.