c S
Turški lastnik danes prevzema Lesno Tovarno ivernih plošč 22.03.2018 13:33 Dravograd, 22. marca (STA) - Po pravnomočnosti vseh odločitev v zvezi s prodajo danes poteka primopredaja Lesne Tovarne ivernih plošč (Lesna TIP) Otiški Vrh podjetju Yildiz Entegre Adria s sedežem v Ljubljani, ki je del turškega koncerna. Stečaj Lesne TIP se tako dve leti po začetku postopka bliža koncu, na izplačila iz stečaja lahko računajo tudi nekdanji delavci.

Stečajni upravitelj Lesne TIP Marko Drobež je za STA potrdil, da danes poteka primopredaja tovarne, v okviru katere se novi lastniki že dogovarjajo med drugim tudi o dobavi elektrike, varovanju in drugih službah, povezanih z načrtovanim zagonom podjetja.

Kot so novembra lani ob obisku tovarne medijem povedali predstavniki turškega koncerna Yildizlar Yatirim Holding, ki so lastniki podjetja Yildiz Entegre Adria s sedežem v Ljubljani, zagon proizvodnje ivernih plošč načrtujejo v letošnjem letu.

Kdaj točno bo stekla proizvodnja in v kakšnem obsegu, trenutno še ni znano, najverjetneje pa še nekaj mesecev ne.

Turški kupci so za tovarno, ki se je v okviru stečajnega postopka prodajala po izhodiščni ceni 5,5 milijona evrov, ponudili in plačali 7,5 milijona evrov. Še pred nakupom tovarne pa so septembra lani od finančne družbe Heta za dva milijona evrov kupili tudi osrednji stroj Lesne TIP, 200 metrov dolgo kontinuirano stiskalnico.

Medtem se stečajni postopek, ki se je začel skoraj pred natanko dvema letoma, 23. marca 2016, bliža koncu.

Iz premoženja podjetja v stečaju je stečajni upravitelj poleg poslovne celote, to je tovarne, doslej prodal tudi dva rabljena avtomobila, lesno biomasa in emisijske kupone. Te je kot najboljši ponudnik kupilo podjetje Talum. Za prodajo pa so ostali še dekorativni papirji in zaloge ivernih plošč, za katere Drobež računa, da jih bo verjetno kupil novi lastnik tovarne.

Sicer pa je prav danes na spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve objavljen načrt razdelitve posebne stečajne mase, ki kaže, da za v splošno maso za poplačilo navadnih in prednostnih terjatev ostane več kot 2,2 milijona evrov. Tako lahko poplačila dela priznanih terjatev pričakujejo tudi delavci. Ob stečaju je imelo podjetje okoli 90 zaposlenih.