c S
Razpoloženje v nemškem gospodarstvu marca znova slabše 22.03.2018 13:20 München, 22. marca (STA) - Razpoloženje v nemškem gospodarstvu se je marca v primerjavi s februarjem znova poslabšalo. Indeks münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo se je s februarskih 115,4 točke znižal na 114,7 točke. Po ocenah inštituta razpoloženje kvarijo protekcionistične grožnje.

Po evforiji v predhodnih mesecih so bila podjetja februarja manj zadovoljna s trenutno situacijo, marca pa se je zadovoljstvo še nekoliko znižalo. Manj optimistične so tudi poslovne napovedi za prihodnost, kljub temu pa je ocena še vedno na dokaj visoki ravni, so sporočili iz inštituta.

V proizvodnem sektorju se je vrednost indeksa marca znižala z 28,1 na 26,5 točke, kar je po ocenah inštituta sicer še vedno visoko. Pričakovanja za prihodnje so se v tem sektorju nekoliko poslabšala, nasprotno pa velja za ocene trenutnega stanja.

V trgovini na debelo je razpoloženje ostalo nespremenjeno pri 20,7 točke, slabše pa so razmere v trgovini na drobno, kjer je indeks padel z 11,1 na 4,7 točke, kar je najnižja raven po lanskem februarju.

V gradbeništvu se je indeks na račun bolj optimističnih pričakovanj zvišal s 15,9 na 17,9 točke.