c S
V Eti Cerkno dogovor o novi podjetniški kolektivni pogodbi 22.03.2018 13:20 Cerkno, 22. marca (STA) - Vodstvo družbe Eta Cerkno in sindikat SKEI sta ta mesec podpisala novo podjetniško kolektivno pogodbo, o kateri sta se pogajala že od konca lanskega leta. Dogovoru sledi podpisovanje novih individualnih pogodb o delu. Nova kolektivna pogodba bo tako predvidoma stopila v veljavo 1. aprila.

Redkobesedni švicarsko-nemški lastniki in vodstvo družbe Eta so imeli v zadnjem obdobju precej težav pri sklepanju dolgoročnih pogodb. Razmere v podjetju so bile turbulentne, na kar so med drugim vplivale odločitve o opuščanju nekaterih programov v Cerknem, koncentracija proizvodnje v tako imenovani "novi Eti", pa tudi lastninski procesi povezanih družb.

Vseeno so novembra lani stekla pogajanja o novi podjetniški kolektivni pogodbi, ki bo nasledila dosedanjo iz leta 1991. Po besedah sekretarja regijskega odbora sindikata SKEI Saša Rističa, ki je bil vezni člen pogajanj, nova pogodba delavcem prinaša dovolj novosti, ki vlivajo optimizem.

To je Ristič na sredinem srečanju v Cerknem pojasnil tudi zbranim delavcem, ki jih je zanimalo predvsem, ali bodo imeli po novem boljše pogoje za delo in ali obstaja bojazen, da bi jim nova pogodba o delu v drobnem tisku prinesla večje obremenitve in slabše nagrajevanje. Kot je zatrdil, so te bojazni odveč.

Ristič je kot velik pogajalski uspeh sindikata izpostavil dogovor, da bo Eta sledila trendu ukinjanja tradicionalnih norm in jih nadomestila s sodobnejšimi merili delovne in poslovne uspešnosti. Nova pogodba za delavce Ete prinaša tudi višji dodatek na stalnost in nekaj drugih ugodnosti. Že pred novim letom pa so izposlovali za od tri do pet odstotkov višje plače in vsaj minimalno božičnico.

Veliko bolj zadržan je drugi sindikat v Eti, Neodvisni sindikat delavcev Slovenije (NSDS). Za NSDS je sicer vodstvo družbe Eta Cerkno ugotovilo, da ne ustreza pogojem, da bi enakopravno zastopal delavce, zato ga po prvem pozivu ni več vabilo k pogajanjem. NSDS z Vincencem Gajserjem na čelu je zato vložil tožbo na novogoriško sodišče.

NSDS je pred začetkom podpisovanja novih pogodb v Eti opozoril, da SKEI dela z roko v roki z delodajalci in da bodo delavci prevarani. Zaposlovanje najnižjega sloja delavcev, vključevanje minulega dela v minimalne plače, premeščanje delavcev celo v tujino in druge poteze naj bi po Gajserjevem mnenju še naprej povzročali odhod dobrih kadrov iz podjetja.

Vodstvo večinske lastnice Ete, švicarska skupina Ego, je v zvezi z novo kolektivno pogodbo sporočilo le, da bo v kratkem poslalo sporočilo za javnost. Januarja so lastniki zagotovili, da stremijo k ohranitvi proizvodnje kuhalnih plošč in termostatov v Cerknem. Osnovni načrt optimizacije podjetja je sicer predvideval, da se bo Eta ponovno postavila na noge do konca leta 2017, a so zaradi težav z dobavami ta rok podaljšali do julija 2018. Do takrat mora po besedah vodstva postati konkurenčna ter poskrbeti za kakovost proizvodov ter pravočasno dobavo.

V Eti si kruh služi okrog 900 zaposlenih.