c S
EU upa na izvzetje iz dodatnih ameriških carin na jeklo 22.03.2018 13:16 Bruselj, 22. marca (STA) - Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström je po dvodnevnih pogovorih v Washingtonu danes v Bruslju izrazila upanje, da bo EU kot celota izvzeta iz dodatnih ameriških carin na jeklo in aluminij. Odločitev naj bi danes popoldne sporočil ameriški predsednik Donald Trump.

Komisarka se je v minulih dveh dneh v Washingtonu o izvzetju EU iz ameriških carin na jeklo in aluminij pogovarjala z ameriškim ministrom za trgovino Wilburjem Rossom in trgovinskim predstavnikom Robertom Lighthizerjem.

Danes je Malmströmova pred odborom Evropskega parlamenta za mednarodno trgovino izrazila upanje, da bo Ross predsedniku priporočil izvzetje EU kot celote, in povedala, da bo Trump danes podal izjavo o morebitnih izjemah. "Pričakujemo, da smo na tem seznamu," je dejala.

Z Rossom sta v skupni izjavi v sredo sporočila, da so se dogovorili za takojšnjo sprožitev procesa pogovorov s predsednikom Trumpom o trgovinskih vprašanjih v skupnem interesu, vključno z jeklom in aluminijem, s ciljem čimprejšnje opredelitve vzajemno sprejemljivega izida.

Tudi voditelji članic EU bodo danes v Bruslju razpravljali o trgovinskem sporu z ZDA zaradi načrtovanih ameriških dodatnih uvoznih carin na jeklo in aluminij. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je bil na predvečer vrha previdno optimističen.

Vse bo jasno danes, je napovedal Tusk in menil, da bo komisarka za trgovino v Washingtonu učinkovitejša, kot se je pričakovalo pred nekaj dnevi.

Dodatne carine naj bi začele veljati v petek za vse, razen za Mehiko in Kanado. V Bruslju zatrjujejo, da evropski izvoz ni varnostna grožnja za ZDA, in želijo izvzetje tudi za celotno unijo.

Tusk svari pred negativnim vplivom ameriškega protekcionizma na ves svet ter poziva k ubranitvi multilateralizma in h globalni rešitvi za problem presežnih zmogljivosti.

Načrtovane ameriške carine bi po neuradnih informacijah prizadele tudi velik delež slovenskega izvoza jekla in aluminija. Slovenija, ki jo bo na vrhu zastopal premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, se zavzema za umirjen, premišljen in dobro odmerjen odziv.