c S
BKS prevzema borznoposredniško dejavnost GBD 22.03.2018 13:15 Ljubljana, 22. marca (STA) - BKS Bank in Gorenjska borznoposredniška družba (GBD) sta se dogovorili, da bo banka konec aprila prevzela finančne instrumente več kot 9000 strank GBD. S tem bo BKS Bank postala druga največja borznoposredniška družba v Sloveniji, kaj bo z GBD, bodo njeni lastniki odločili na poletni skupščini.

Prenos bo za vse stranke, ki imajo pri GBD odprt trgovalni račun ali imajo sredstva v individualnem upravljanju, brezplačen. Ker bodo obstoječe pogodbe med GBD in strankami ostale v veljavi, strankam ni treba storiti ničesar. Za zagotavljanje kontinuitete in enake kakovosti storitev bodo stranke svoje posle lahko tudi v prihodnje opravljale v Kranju, so danes sporočili iz BKS Bank in GBD.

Skupščina GBD je februarja sklenila, da bo GBD zaključila dejavnost upravljanja domačih in tujih finančnih instrumentov, vključno z denarnimi sredstvi in drugim premoženjem strank, ter vodenja nematerializiranih vrednostnih papirjev. O tem, katero dejavnost bo opravljala v bodoče, bo odločala nekje sredi leta, ko bo obravnavala tudi lanskoletno poslovanje, so povedali v GBD.

BKS Bank se je močno vključila v postopke konsolidacije borznoposredniškega trga v Sloveniji. Banka, ki ima enote v Ljubljani, Mariboru, Celju, Slovenj Gradcu in Domžalah ter lizinško družbo BKS-leasing, je doslej na borznoposredniškem področju prevzela stranke nadzorovano likvidirane Factor banke in Perspektive. Z najnovejšim dogovorom bo za Alto postala druga največja v državi.

Koncern BKS Bank, ki ima sedež v Celovcu in je navzoč v Avstriji, Sloveniji, na Hrvaškem in Slovaškem, je na slovenski trg vstopil leta 1998 z nakupom lizinške družbe. BKS Bank je od leta 2004 v Sloveniji dejavna tudi v bančnih poslih preko bančne podružnice. Slovenija je za BKS Bank najpomembnejši mednarodni trg, so navedli v BKS.