c S
GZS: Podaljšanje omejitve zaposlovanja Hrvatov bi bil avtogol 22.03.2018 13:14 Ljubljana, 22. marca (STA) - Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) nasprotuje podaljšanju prehodnega obdobja, v katerem hrvaški državljani nimajo prostega dostopa na slovenski trg dela, kar je v sredo predlagala vlada, ki opravlja tekoče posle. V zbornici menijo, da bi bilo podaljšanje omejitve avtogol za slovensko gospodarstvo.

"Ne razumemo, v čigavem interesu je bila včeraj sprejeta odločitev," so v današnjem odzivu zapisali v GZS, ki je po lastnih navedbah v zadnjih mesecih več ministrstvom predstavila potrebo po tem, da ne pride do morebitnega podaljšanja sedanje ureditve, saj je kadrovska vrzel resen izziv za gospodarstvo. "To je bilo na vseh ravneh jasno razumljeno," so dejali.

Menijo, da bo zakon, če bo sprejet v DZ, v obdobju naslednjih dveh let dodatno destabiliziral slovenski trg dela.

"Dejstvo je, da se slovensko gospodarstvo sooča z vse večjim povpraševanjem po kadrih, ki jih slovenski trg dela ne zagotavlja več v dovolj veliki meri. Zato smo in bomo v prihodnje vedno bolj odvisni tudi od zaposlovanja tujcev, če želimo ohranjati gospodarsko rast in razvoj," pravijo v zbornici.

Podaljšanje omejitev za hrvaške delavce je po mnenju GZS v nasprotju s potrebami in pričakovanji gospodarstva, zlasti pa podjetij ob slovensko-hrvaški meji. Od vlade, ki opravlja tekoče posle, zahtevajo, da "sporni in škodljivi" zakon nemudoma umakne iz nadaljnje obravnave, od poslancev pa, da ga v nasprotnem primeru zavrnejo. "Gospodarstvo ne sme biti ujetnik meddržavnih trenj," še opozarjajo v GZS.

Vlada je v četrtek sprejela predlog zakona, s katerim bi Slovenija za nadaljnji dve leti, do 30. junija 2020, podaljšala prehodno obdobje, v katerem hrvaški državljani nimajo prostega dostopa na slovenski trg dela.

Vlada je ocenila, da bi s tem zagotovili zaposlovanje hrvaških državljanov in njihovih družinskih članov v odvisnosti od stanja na trgu dela v Sloveniji ter posledično zagotovili nadaljnje stabilno delovanje slovenskega trga dela v prihodnjih dveh letih.

Zaradi številnih preostalih izzivov na slovenskem trgu dela ter upoštevajoč geografsko in kulturno bližino, jezikovno sorodnost ter razvito mrežo neformalnih in sorodstvenih povezav bi lahko imela izenačitev hrvaških državljanov z domačimi delavci pomemben negativni vpliv na stanje na domačem trgu dela in stopnjo brezposelnosti, je ocenila vlada.

Slovenija mora o odločitvi Evropsko komisijo obvestiti do konca junija, ko bo poteklo pet let od vstopa Hrvaške v EU. DZ je zakon o podaljšanju prehodnega obdobja nazadnje sprejel junija 2015, in sicer ga je podaljšal do 1. julija letos.