c S
SDH bi dal AIK banki še čas za pridobitev dovoljenj za prevzem Gorenjske banke 22.03.2018 07:31 Ljubljana, 21. marca (STA) - SDH delničarjem Save predlaga, naj na aprilski skupščini podprejo sklep, da bi AIK banki, ki ji do sredi tega meseca ni uspelo predložiti soglasij regulatorjev za prevzem Gorenjske banke, čas za to nekoliko podaljšali. AIK je namreč sporočila, da je transakcijo pripravljena zaključiti in je zato zaprosila za podaljšanje roka.

Upravni odbor Save je za 16. april sklical skupščino, na kateri bodo delničarji sicer odločali o dokapitalizaciji v višini 12,5 milijona evrov. Družba sredstva potrebuje za nadaljnji razvoj strateških naložb, po nekaterih neuradnih informacijah za prevzem Hotelov Bernardin.

Sava, ki je v prisilni poravnavi, medtem od septembra 2015 prodaja naložbo v Gorenjski banki. To ji je naložila Banka Slovenije in ji v njej medtem odvzela glasovalne in upravljavske pravice. Dogovorjeno je bilo, da bo 37,6-odstotni delež v banki prodala AIK banki, če ta do 16. marca predloži soglasja bančnih regulatorjev za prevzem banke, saj ima v Gorenjski banki uradno že 20,99-odstotni delež.

"Prodaja Gorenjske banke je eden pomembnejših ukrepov načrta finančnega prestrukturiranja Save. Glede na to je predlagana dopolnitev Slovenskega državnega holdinga (SDH) v korist družbe Sava, saj prodaja delnic Gorenjske banke omogoča razdolžitev družbe," so zapisali v SDH.

Kot so dodali, SDH, ki je delničar Save, nima neposrednega lastništva v banki in ni član prodajnega konzorcija, a "ocenjuje, da je dolžan s svojimi aktivnostmi zaščititi interes SDH kot upnika in delničarja družbe Sava ter zmanjšati visoko finančno izpostavljenost SDH do Save".

V Narodni banki Srbije so v petek za Finance povedali, da niso dali soglasja AIK banki za nakup Gorenjske banke, pri čemer so upoštevali, da imajo postopki preverjanja izvrševanja obveznosti in ukrepov, ki so jih naložili banki, svojo "dinamiko in roke". Povedali so tudi, da trenutno ni vloženih zahtev AIK Banke, o katerih centralna banka še ni odločila.

Banka Slovenije je AIK banki dala dovoljenje, s katerim ima lahko v lasti od 20 odstotkov do ene tretjine delnic Gorenjske banke. Dovoljenje za povečanje deleža nad 50 odstotkov ji je poteklo konec februarja, banka pa pred tem ni vložila zahteve za podaljšanje. Če je oz. bo vložila novo, ima Banka Slovenije čas, da o njej odloči, približno 80 delovnih dni.