c S
S pravilnikom o omejevanju transmaščob do boljšega zdravja 22.03.2018 07:03 Ljubljana, 21. marca (STA) - V torkovem uradnem listu je bil objavljen pravilnik o največji dovoljeni vsebnosti transmaščobnih kislin v živilih, ki omejuje vsebnost teh škodljivih maščob v živilih na slovenskem trgu na največ dva grama na 100 gramov skupne vsebnosti maščob v živilu, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Ocena tveganja za zdravje na osnovi podatkov nacionalne raziskave Transmaščobe v živilih, ki jo je sofinanciralo ministrstvo za zdravje, je pokazala, da so na našem trgu prisotna tudi živila z visoko vsebnostjo transmaščob, ki lahko ogrožajo zdravje prebivalcev.

Zato je ministrstvo v sodelovanju s strokovnjaki in ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravilo pravilnik, ki omejuje vsebnost transmaščob v živilih na največ dva grama na 100 gramov skupnih maščob ter določa enoletno prehodno obdobje za prilagoditev izdelkov. Pravilnik bo začel veljati petnajsti dan po objavi v uradnem listu.

Slovenija je z nacionalnimi podatki o vsebnosti transmaščob v živilih in o njihovem uživanju zagotovila, da bo predpis omejeval vsebnost teh škodljivih maščob v vseh živilih, ki se prodajajo pri nas, ne glede na to, v kateri državi so proizvedena. Omejitev tako velja za živila iz evropskih in tretjih držav ter za obroke v gostilnah in obratih javne prehrane.

Zmanjšanje količine transmaščob v živilih je Slovenija sicer uvrstila tudi med strateške cilje nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025 Dober tek Slovenija, ki je med ukrepi predvidel možnost zakonodajne omejitve transmaščob.

Ocena tveganja za zdravje je pokazala, da vnos transmaščob pri splošni populaciji ni kritičen, vendar pa potrošniki, ki v veliki meri uživajo živila z visoko vsebnostjo transmaščob, že lahko dosežejo kritično količino, je objavo pravilnika komentirala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Jožica Maučec Zakotnik. "Ker so transmaščobe prepoznane kot eden izmed glavnih dejavnikov za razvoj srčno-žilnih bolezni, smo zadovoljni, da smo s predpisom omejili njihovo vsebnost. Na ta način bomo prispevali k boljšemu zdravju prebivalcev," so na ministrstvu povzeli njeno izjavo.

Uživanje transmaščob je prepoznan dejavnik tveganja za zdravje in varnost potrošnikov, zato je treba to tveganje obvladovati, pa so na kmetijskem ministrstvu povzeli komentar ministra Dejana Židana. "Sprejemanje ustreznih predpisov je učinkovit ukrep za zmanjševanje tveganj in varstvo potrošnikov. Sprejem tega predpisa predstavlja še en uspeh k zagotavljanju pravic potrošnika do varnosti, obveščenosti in izbire," je povedal.

Inštitut za nutricionistiko je v sporočilu za javnost objavil izjavo Cirile Hlastan Ribič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. "Izpostavljenost prebivalcev transmaščobam je nepotrebna in ogroža zdravje ljudi. Uživanje transmaščob poviša koncentracijo slabega LDL holesterola in hkrati zniža koncentracijo dobrega HDL holesterola. Transmaščobe so dejavnik tveganja tudi za razvoj bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen tipa 2, povezane pa so tudi z nastankom nekaterih vrst raka (dojka, debelo črevo), preeklampsije pri nosečnicah in z astmo in alergijami pri otrocih."

Zlatko Fras z Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je glede tega dodal, da primer Danske, kjer je bila takšna zakonska omejitev uveljavljena že pred leti, dokazuje, da je na ta način možno ne le zmanjšati stroške zdravstvene oskrbe, temveč tudi preprečiti marsikatero prezgodnjo smrt, so še zapisali na inštitutu.