c S
Messer Slovenija preizkuša naprave nove kisikarne v Škofji Loki 21.03.2018 17:02 Škofja Loka, 21. marca (STA) - Messer Slovenija je zaključil gradnjo nove kisikarne v industrijski coni Trata v Škofji Loki in začel s preizkušanjem njenih posameznih naprav. Ob tem je obvestil lokalno skupnost, da bo v tem času mogoče prihajalo do kratkotrajnega povišanja ravni hrupa.

Kot so danes sporočili z Občine Škofja Loka, bo preizkušanje posameznih naprav kisikarne predvidoma trajalo do sredine aprila. Aprila naj bi potem kisikarna - ta se razprostira na 9500 kvadratnih metrih zemljišča v bližini družbe Knauf Insulation, ki bo njen glavni odjemalec, začela tudi s poizkusnim obratovanjem.

V času preizkušanja naprav je mogoče, da bo znotraj delovnega dne v kisikarni, to je med 7. uro zjutraj in 19. uro zvečer, prihajalo do kratkotrajnega povišanja ravni hrupa. V Messer Slovenja se ob tem občanom že vnaprej zahvaljujejo za razumevanje in so jim na voljo za dodatna vprašanja in pojasnila. Podjetje komunicira tudi s Civilno iniciativo Trata, ki že dlje časa opozarja na okoljske probleme območja industrijske cone.

Messer Slovenija je približno 17 milijonov evrov vredno kisikarno v Škofji Loki začel graditi v začetku lanskega leta. Projekt je podjetje sicer predstavilo že aprila 2015 in predvidevalo, da bo gradnja potekala v letu 2016 ter da bo v letu 2017 kisikarna že obratovala. Vendar so se postopki sprejemanja občinskega podrobnega prostorskega načrta in pridobivanja vseh dovoljenj zavlekli.

Kot poudarjajo v podjetju, ki deluje pod okriljem multinacionalke Messer, je oskrba s kisikom iz kisikarne najvarnejša oblika oskrbe uporabnika. Pridobivanje plinov s pomočjo razgradnje zraka je fizikalni proces, ki sam po sebi nima bistvenih vplivov na okolje. Hrup, ki ga povzročajo naprave, se pojavlja v zgradbi, v zaprtem prostoru pa je nadzorovan, urejen in omejen z ustrezno izolacijo, pojasnjujejo.

V družbi svojim poslovnim partnerjem, ki jih je v Sloveniji več kot 2800, kisik zdaj dovažajo iz sestrskih podjetij v Avstriji, Srbiji in na Hrvaškem. S postavitvijo tega objekta pa lokalni industriji približujejo vir plinov, kar pomeni krajše transportne poti in s tem tudi ugodnejšo ceno.

V kisikarni bodo sicer proizvajali različne tehnične pline, ki se uporabljajo tudi v medicini, farmaciji, varilni tehniki, živilski tehnologiji, ekologiji in v industriji jekla ter stekla. Osnovna funkcija plinov v posameznih procesih je zmanjševanje vplivov na okolje in izboljšanje ekonomije procesov, poudarjajo v Messer Slovenija.