c S
Bruselj Bayerju pod določenimi pogoji dovoli prevzem Monsanta 21.03.2018 15:56 Bruselj, 21. marca (STA) - Evropska komisija je agrokemičnemu koncernu Bayer prižgala zeleno luč za načrtovani milijardni prevzem ameriškega konkurenta Monsanto, a pod strogimi pogoji. Bayer je obljubil ukrepe v vrednosti okoli šest milijard evrov, s katerimi naj bi zagotovil, da prevzem ne bo okrnil konkurence, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vrednost prevzema je ocenjena na 62,5 milijarde dolarjev (okoli 51 milijard evrov), odobriti pa ga morajo še ameriški regulatorji.

Evropska komisija je opredelila pogoje, pod katerimi prevzem ne bo okrnil konkurence ter s tem inovacij na področjih razvoja semen, proizvodnje pesticidov in digitalnih kmetijskih trgov. Ukrepi, ki jih je ponudil Bayer, "v celoti" odgovarjajo na pomisleke komisije, so sporočili iz Bruslja.

Med drugim je nemški prevzemnik obljubil odprodajo posla na trgih semen in pesticidov, kjer se njegova in Monsantova ponudba prekrivata. Prav tako je obljubil ohranjanje konkurence na področju digitalnega kmetijstva. Gre za storitve, s katerimi kmetje na podlagi podatkov in algoritmov prejemajo nasvete o količini semen in pesticidov, ki naj jih uporabijo, in kdaj naj se lotevajo opravil.

Skupno je Bayer obljubil za več kot šest milijard evrov (7,4 milijarde dolarjev) ukrepov.

O odprodaji dela premoženja se je že dogovoril z nemškim kemijskim velikanom BASF. Ta bo odkupil Bayerjevo enoto za proizvodnjo herbicidov ter velik del proizvodnje semen ter s tem področjem povezanih raziskovalnih in razvojnih aktivnosti.

Tako imenovane mega združitve med Bayerjem in Monsantom se bojijo okoljevarstveniki in številne humanitarne organizacije. Monsanto je že dolgo tarča kritik zaradi gensko spremenjenih semen in uporabe pesticida glifosat. Po prevzemu bo skupna družba nadzorovala več kot četrtino svetovnih trgov semen in pesticidov.

Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je povedala, da je zgolj EU prejela več kot milijon peticij, v katerih so podpisniki nasprotovali združitvi. Dodala je, da je njeno delo omejeno zgolj na vprašanja konkurence. Ostala vprašanja pa "bomo naslovili, ko bomo ugotavljali, v kakšni družbi želimo živeti", je dodala. Zagotovila je, da bodo evropski standardi kljub združitvi ostali nedotaknjeni.

Glavni izvršni direktor Bayerja Werner Baumann je odločitev Evropske komisije pozdravil in jo označil za "pomemben mejnik". Cilj Bayerja, okrepljenega z Monsantom, je "proizvodnja več in boljše hrane na bolj trajnosten način", je zagotovil ob tem. Po njegovem bodo imeli od tega koristi tako potrošniki kot okolje.

Kot so še dodali v podjetju, so pridobili že občutno več kot polovico potrebnih dovoljenj državnih oblasti za prevzem, vključno s kitajskim in brazilskim trgom.

Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP gre za zadnjega v vrsti prevzemov v agrokemičnem sektorju. Kitajski ChemChina je nedavno zaključila 43 milijard dolarjev vreden prevzem švicarske Syngente, zaključeno je tudi skoraj 150 milijard dolarjev vredno povezovanje med ameriškima Dow Chemical in DuPont.