c S
Bruselj dokončno potrdil 44 milijonov za drugi tir, 109 milijonov zamrznjenih do referenduma 21.03.2018 16:54 Bruselj, 21. marca (STA) - Evropska komisija je dokončno potrdila vse potrebno v povezavi s 44 milijoni evrov za pripravljalna dela za projekt drugi tir. Preostalih 109 milijonov evrov sredstev EU pa ostaja zamrznjenih do uradnega izida referenduma, je povedal državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Jure Leben po torkovih pogovorih v komisiji.

Leben je pogovore, ki jih je imel v torek v komisiji, opisal kot uspešne, saj da bo danes tudi komisija podpisala aneks k pogodbi o subvenciji v povezavi s 44,3 milijona evrov za pripravljalna dela za projekt drugi tir.

Ta evropska sredstva za študije in začetna gradbena dela niso bila predmet odločitve vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo referendum o zakonu o drugem tiru, ki določa finančno konstrukcijo projekta.

Državni sekretar se je v Bruslju pogovarjal s predstavniki agencije Inea (Innovation & Networks Executive Agency), ki ocenjuje transportne projekte, in pristojnih direktoratov komisije.

Ta aneks po Lebnovih besedah omogoča, da se pravice porabe sredstev prenesejo na Republiko Slovenijo, pri čemer bo ministrstvo za infrastrukturo odgovorno za izvajanje tega projekta pripravljalnih del naprej.

Dogovorili so se tudi, da izvedbeno telo za pripravljalna dela postane direkcija za infrastrukturo, projektno podjetje 2TDK pa prav tako ohrani ta status, je povedal Leben.

Tako aneks po navedbah državnega sekretarja omogoča, da je mogoče začeti pripravljalna dela ne glede na to, da bo referendum za projekt drugi tir ponovljen. Sicer bi bilo treba z njimi čakati do referenduma.

Ta dogovor kaže, da nam ni vseeno, kaj se s projektom zgodi, in da komisiji ni vseeno, in upam, da ga bomo v tem mandatu že začeli izvajati, je izpostavil Leben.

Odgovora na vprašanje, kdaj se bodo začela pripravljalna dela, Leben danes ni podal. Pojasnil je, da bodo v petek pogovori z ministrstvom za finance, družbo 2TDK, direkcijo in infrastrukturnim ministrstvom o izvajanju teh del.

Po načrtu naj bi jih začeli konec aprila. Ta načrt je po Lebnovih navedbah izvedljiv, podrobnosti pa bodo predstavili naslednji teden.

Da bo danes tudi komisija podpisala aneks, ki ga je ministrstvo že podpisalo, je po Lebnovih besedah pomembno, saj bi komisija lahko povedala tudi, da se ne strinja, da se pravice prenesejo na ministrstvo in da je izvedbeno telo tudi direkcija. "O tem smo se morali dogovoriti," je dejal.

Tudi komisija mora biti gotova, da bodo dejavnosti, ki so zapisane v prijavi projekta, izvedene kakovostno in pravočasno, je še poudaril Leben.

V povezavi z 109 milijoni evrov za nadgradnjo povezave Koper-Divača v okviru t. i. blending razpisa pa so se v torek po Lebnovih besedah s komisijo žal dogovorili, da ta sredstva ostanejo zamrznjena do uradnih rezultatov referenduma.

Slovenija mora na referendum, podpreti zakon in s pozitivnim izkupičkom bodo sredstva zamrznjena. Če bo izid negativen, se pa bo treba s komisijo znova pogovoriti, kako naprej, je pojasnil državni sekretar.

Časa za zaprtje finančne konstrukcije je eno leto po podpisu pogodbe, ki pa bo sledil v primeru pozitivnega izida referenduma, je še povedal.

V povezavi s sodelovanjem Madžarske pri drugem tiru je Leben pojasnil, da z Madžarsko trenutno usklajujejo datume pogajanj in da pogovore lahko nadaljujejo, vendar pa vlada, ki opravlja tekoče posle, ne bo mogla parafirati sporazuma. Lahko bo pripravila poročilo, naslednja vlada pa bo odločila o tem, kako naprej.

Komisija je v torek povedala, da je Slovenija verodostojna partnerica in da spodbuja nadaljevanje projekta drugi tir, je še izpostavil Leben.

Državni sekretar se bo v petek v Bruslju udeležil logistične konference, na kateri bodo med drugim predstavniki Evropske investicijske banke (EIB), Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) ter Luke Koper.

Na konferenci, ki naj bi se je udeležila tudi komisarka za promet Violeta Bulc in premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, bo Leben predstavil pomen geostrateške lege Slovenije glede na logistične tokove, pomen Luke koper in drugega tira.

"Če pride tovor iz Azije, je pet do sedem dni prej na železnici, če pride v Luko Koper, kakor če pride v Rotterdam," je ponazoril.

Ena od tem bo tudi avtonomna vožnja, je povedal državni sekretar in spomnil, da v petek minister Peter Gašperšič v Budimpešti podpisuje memorandum o soglasju med Avstrijo, Madžarsko in Slovenijo za razvoj in testiranja na področju avtonomnih vozil.