c S
Na ministrstvu glede ptujske urgence še čakajo na pogodbe vseh občin 21.03.2018 15:53 Ptuj, 21. marca (STA) - Na ministrstvu za zdravje glede projekta izgradnje ptujske urgence še čakajo na sofinancerske pogodbe vseh podravskih občin. Od 19 občin je proračune za letos, v katerih je predvideno sofinanciranje urgence, doslej sprejelo 17 občin, na današnji seji ga sprejema Občina Podlehnik, v četrtek pa še Občina Destrnik.

O dogajanju glede načrtovane ptujske urgence je na današnji novinarski konferenci na Ptuju spregovoril nepovezani poslanec Andrej Čuš. Ta je v ponedeljek o tem postavil tudi ustno poslansko vprašanje ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc, pri čemer ga je presenetila ugotovitev, da v preteklosti predvideni prenos presežka Doma upokojencev Ptuj v državni proračun za namen gradnje urgence ni možen.

Kot mu je namreč v odgovoru pojasnila ministrica za zdravje, ki zdaj opravlja tekoče posle, presežek na računu Doma upokojencev Ptuj ne more biti prenesen v proračun v višini 640.000 evrov, kolikor je bila ocenjena vrednost zemljišča, ki bi ga ptujska bolnišnica kot upravljavec - lastnik je namreč država - odstopila v uporabo Domu upokojencev Ptuj.

Tako mora zdaj ministrstvo po njenih besedah najti še ta manjkajoči del v omenjeni višini 640.000 evrov. Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman, ki prav tako opravlja tekoče posle, pa je v zvezi s tem v ponedeljek poslancu Čušu odgovorila, da glede na predvideno porabo v letih 2018 in 2019 v proračunu načrtovana sredstva zadoščajo, znesek 640.000 evrov pa so evidentirali kot potrebna investicijska sredstva na ministrstvu za zdravje in se bodo zagotovila v okviru proračunskega načrtovanja proračuna za leto 2020.

Kolar Celarčeva je v ponedeljek povedala še, da trenutno na ministrstvu še čakajo na dve pogodbi občin o sofinanciranju projekta. Ko bo ministrstvo dobilo vse pogodbe, bo pripravilo sklep za vlado.

Ob tem je izpostavila, da je od osnovnega investicijskega programa do novelacije, ki jo je ministrstvo za zdravje dobilo oktobra 2017, vrednost naložbe narasla za več kot milijon evrov. Ptujska bolnišnica želi namreč z novelacijo urediti med drugim tudi kletne prostore in nadzidavo.

V zvezi s tem so danes na ministrstvu za zdravje za STA pojasnili, da bo ministrstvo po prejemu vseh pogodb o sofinanciranju in zagotovitvi dodatnih sredstev izdalo sklep o potrditvi investicijskega programa. Po njegovi izdaji je potrebno, skladno z določbami zakona, ki ureja izvrševanje proračunov, pridobiti tudi soglasje vlade, saj gre za več kot 20-odstotno povečanje vrednosti projekta glede na izhodiščno vrednost.

Sicer pa ima ministrstvo za zdravje zagotovljena sredstva v višini 1,9 milijona evrov, prav tako bo dodatno, kot že omenjeno, zagotovilo manjkajočih 640.000 evrov, navajajo na ministrstvu.

Iz novelacije investicijskega programa izhaja, da bodo izgradnjo urgentnega centra Ptuj financirali Splošna bolnišnica Ptuj v višini 229.500 evrov, lokalne skupnosti v višini 300.000 evrov, donacije gospodarstvenikov v višini 320.000 evrov, delež ministrstva za zdravje pa dobrih 2,5 milijona evrov (vsi zneski so z DDV).

Deleži občin so različni. Predlog proračuna Občine Podlehnik, ki ga bodo občinski svetniki sprejemali danes, predvideva sofinancerski znesek 6400 evrov, predlog proračuna Občine Destrnik pa 9000 evrov.