c S
Vlada se je seznanila s prvim osnutkom nacionalnega reformnega programa 21.03.2018 16:14 Ljubljana, 21. marca (STA) - Vlada, ki opravlja tekoče posle, se je danes seznanila s prvim osnutkom nacionalnega reformnega programa za leto 2018. Tega bodo zdaj v nadaljnjo obravnavo poslali socialnim partnerjem na Ekonomsko socialnem svetu ter državnemu zboru, vlada pa ga bo v Bruselj poslala naslednji mesec.

Iz vladnega urada za komuniciranje so sporočili, da dokument odgovarja na izzive ter priporočila Evropske komisije iz nedavno objavljenega poročila o finančnem in gospodarskem položaju v Sloveniji.

Kot je po seji vladi pojasnila finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, se prvi osnutek, upoštevajoč dejstvo, da vlada opravlja tekoče posle, usmerja predvsem v poročilo o ključnih ukrepih, ki jih je Slovenija izvedla na podlagi lanskih priporočil Evropske komisije, v manjši meri pa naslavlja konkretne ukrepe, ki jih je treba sprejeti v nadaljevanju in jih navaja tudi letošnje poročilo komisije.

Je pa vlada v osnutku identificirala temeljna področja, na katerih je treba ukrepati. Gre za ukrepe za zagotovitev vzdržne rasti in krepitev zaposlenosti ter za odgovor na ključna vprašanja za dolgoročno vzdržnost javnih financ ob izzivih staranja prebivalstva.

Vlada bo na podlagi pripomb Ekonomsko socialnega sveta in parlamentarnih odborov tokrat le enoletni nacionalni reformni program sredi aprila še enkrat obravnavala in ga nato skupaj z dopolnjenim programom stabilnosti, ki pokriva javnofinančni vidik reformnih ukrepov, poslala v Bruselj.

Letošnje poročilo Evropske komisije sicer riše ugodno sliko o gospodarskih razmerah v državi, ena od njegovih ključnih ugotovitev pa je, da je Slovenija po šestih letih odpravila makroekonomska neravnotežja in tako kot edina izstopila iz skupine držav s tovrstnimi neravnovesji.

Slovenija je vsaj delno odgovorila na večino lanskih priporočil Evropske komisije, v Bruslju pa kot pozitivne vidike izpostavljajo dobre gospodarske razmere, zmanjševanje brezposelnosti in povečevanje delovne aktivnosti, izboljšanje razmer v bančnem sistemu, prestrukturiranje in razdolževanje podjetij ter tudi ugodna gibanja v javnih financah.

Po drugi strani pa v Evropski komisiji izpostavljajo, da mora Slovenija trenutne ugodne razmere izkoristiti za okrepitev konkurenčnosti in dvig razvojnega potenciala države, med drugim z ukrepi za dvig produktivnosti, okrepitvijo investicijske dinamike in prizadevanji za nadaljnje povečanje delovne aktivnosti v vseh starostnih skupinah, še posebej med starejšimi, kjer je zaostanek največji.

Kot največji izziv v Bruslju izpostavljajo dolgoročna tveganja zaradi staranja prebivalstva, ki so v Sloveniji med največjimi v EU in zaradi katerih je treba izvesti zdravstveno in pokojninsko reformo.