c S
V Magnini največji hali začenjajo z montažo notranje opreme 21.03.2018 15:43 Hoče, 21. marca (STA) - Gradbena dela v bodoči Magnini lakirnici v Hočah gredo h koncu. Kot je ob ogledu gradbišča za medije povedal vodja projekta David Adam, je današnji dan za njih pomemben mejnik, saj bodo popoldne halo iz rok Pomgrada že predali družbi Dürr, ki bo začela z montažo notranje opreme. Najprej bodo inštalirali jeklene konstrukcije in prezračevanje.

Adam je ob tem znova izpostavil odlično sodelovanje s Pomgradom in ostalimi slovenskimi izvajalci, ki so svoje delo opravili tri tedne pred rokom. S tem pa njihovo delo še ni končano, saj trenutno gradijo še drugo halo, ki bo namenjena sprejemu in razpošiljanju karoserij, končana pa naj bi bila do poletja.

Odstranjena zemljina, za katero so se zavezali, da jo bodo selili na lokacijo posekanega gozda, kjer bodo zagotovljena nadomestna kmetijska zemljišča, je po besedah Adama trenutno še vedno shranjena pri njih. Čakajo namreč še na zadnja dovoljenja, nato pa jo bodo prestavili na predvideno mesto.

Po za zdaj zadanih načrtih bodo v Hočah s proizvodnjo začeli v prvem četrtletju naslednjega leta, pri tem pa jim bo zmogljivost lakirnica omogočila obdelavo 20 avtomobilskih karoserij na uro, z uro in pol dolgim dnevnim premorom za vzdrževalna dela pa to pomeni, da bo iz Hoč v graško tovarno dnevno potovalo okoli 450 lakiranih karoserij.

Te bodo v matično tovarno prevažali s tovornjaki, saj na lokaciji v Gradcu niso povezani s železnico, zato bo načrtovana gradnja železniškega tira na območje tovarne in letališča namenjena predvsem za drugo in morebitno tretjo fazo razvoja Magne v Sloveniji. O tej Adam za zdaj še ni želel govoriti, saj si najprej želi, da bi dobro stekla predvidena prva faza, vse ostalo pa je odvisno od naročil.

V tej je predvidenih okoli 400 novih delovnih mest, vodja kadrovanja Borut Zorman pa je povedal, da iskanje delovne sile poteka v skladu z načrti. Za doslej razpisana delovna mesta so prejeli veliko kakovostnih vlog, za nekatera celo do 200. Prvih 40 delavcev se medtem že uvaja v Gradcu, drugi del tja prihaja junija.

Kot je še dodal Zorman, kandidati za delo prihajajo večinoma iz štajerske regije, potreb po tem, da bi iskali delavce v tujini pa za zdaj ni. Zaposlovanje bo sicer potekalo postopoma, z vzpostavitvijo proizvodnje predvidoma marca pa bodo potrebovali okoli 300 ljudi. Obljubljajo poštene in atraktivne plače, ki pa bodo odvisne tudi od delovne uspešnosti. Da bi temu lahko bilo tako, po njegovem kaže tudi dejstvo, da prejemajo tudi prošnje ljudi, ki so že zaposleni pri drugih delodajalcih.