c S
Nemški "modreci" svarijo pred trgovinskimi vojnami 21.03.2018 11:26 Frankfurt, 21. marca (STA) - Uvedba carin na jeklo in aluminij ameriškega predsednika Donalda Trumpa bi lahko prerasla v grožnjo mednarodnemu trgovalnemu sistemu, je opozoril nemški "svet modrecev". Trumpove carine so zato ena osrednjih groženj rasti svetovnega gospodarstva, njihovo poročilo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Eskalacija trgovinskega konflikta bi škodovala mednarodnim verigam dodane vrednosti in srednjeročno ogrozila urejeni mednarodni trgovalni sistem," je poudaril svet nemških gospodarskih strokovnjakov. V rednem poročilu so strokovnjaki posvarili še pred možnim neurejenim britanskim izstopom iz EU, neugodnim izidom italijanskih volitev, geopolitičnimi tveganji zaradi vojn in konfliktov ter finančno krizo, ki bi jo povzročila nenadna zaustavitev kitajskega gospodarstva.

A "gladko delujoča svetovna trgovina je osrednjega pomena za nadaljevanje globalnega okrevanja", so zapisali. Grožnja svetovni trgovini iz Washingtona je zato najpomembnejši dejavnik v njihovi oceni, da so se tveganja za svetovni gospodarski razvoj v zadnjem obdobju povečala.

Trump se je odločil uvesti 25-odstotne carine na uvoz jekla in 10-odstotne na uvoz aluminija. Številne trgovinske partnerice, tudi EU, so zagrozile s povračilnimi ukrepi.

Sicer je svet modrecev okrepil napoved nemške gospodarske rasti za letošnje leto, in sicer na 2,3 odstotka. Njihova prva napoved za leto 2019 pa je pri 1,8 odstotka. Med pozitivnimi dejavniki za nemško rast vidijo sproščeno monetarno politiko Evropske centralne banke in načrtovane večje javne izdatke četrte vlade kanclerke Angele Merkel.