c S
Industrijski proizvodi februarja dražji 21.03.2018 11:07 Ljubljana, 21. marca (STA) - Cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih so se februarja zvišale tako na mesečni kot letni ravni, in sicer je bila rast 0,2- oz. 2,1-odstotna. Zvišale so se tako cene proizvodov za prodajo na domačem trgu kot cene izvoznih proizvodov, je danes objavil statistični urad.

Cene proizvodov za prodajo na domačem trgu so se februarja na mesečni ravni zvišale za 0,4 odstotka, cene izvoznih artiklov pa za 0,1 odstotka. Na letni ravni pa so se tako izdelki za prodajo na domačem trgu kot izvozni izdelki podražili za 2,1 odstotka.

Cene industrijskih proizvodov, prodanih na trge držav v evrskem območju, so se na mesečni ravni zvišale za 0,1 odstotka, medtem ko se cene proizvodov, prodanih na trge držav zunaj območja z evrom na mesečni ravni v povprečju niso spremenile. V območje z evrom izvoženi izdelki so se na letni ravni podražili za 2,1 odstotka, v območje zunaj evra pa za dva odstotka.

Po namenu porabe industrijskih proizvodov so se februarja na mesečni ravni zvišale cene energentov (za tri odstotke), surovin (za 0,2 odstotka) in proizvodov za investicije (za 0,1 odstotka), medtem ko so se proizvodi za široko porabo pocenili za 0,3 odstotka.

V mesečni primerjavi so se izraziteje zvišale cene v oskrbi z električno energijo (za 4,3 odstotka), izraziteje znižale pa so se cene v proizvodnji računalniških, elektronskih in optičnih izdelkov (za tri odstotke).

Surovine so se na letni ravni podražile za 3,2 odstotka, energenti za 2,3 odstotka, proizvodi za široko porabo za 1,4 odstotka in proizvodi za investicije za 0,3 odstotka.

Glede na februar 2017 so se najbolj zvišale cene v proizvodnji kovin (za sedem odstotkov) ter v proizvodnji koksa in naftnih derivatov (za 6,2 odstotka), najbolj znižale pa cene v zbiranju, prečiščevanju in distribuciji vode (za 4,9 odstotka).