c S
Ifo ostaja pri napovedi o 2,6-odstotni rasti nemškega gospodarstva 21.03.2018 10:25 München, 21. marca (STA) - Münchenski inštitut Ifo ostaja pri svojih napovedih za nemško gospodarstvo. Po lanski 2,2-odstotni krepitvi BDP naj bi se največje evropsko gospodarstvo letos okrepilo za 2,6 odstotka, prihodnje leto pa naj bi se rast umirila na 2,1 odstotka.

Glede na zadnjo decembrsko napoved sicer analitiki tega vplivnega nemškega ekonomskega inštituta letos pričakujejo nekoliko počasnejšo rast domačega povpraševanja, ki naj bi se okrepila za 2,1 odstotka in ne za 2,4 odstotka. Nižja pričakovana rast naj bi bila posledica nižje rasti zasebne potrošnje in vrednosti gradbenih del od predhodnih pričakovanj. Bolj od decembrske napovedi naj bi se medtem okrepila potrošnja države in pa investicije podjetij v stroje in opremo.

Hitreje od napovedi iz lanskega decembra naj bi rasli tudi zunanjetrgovinski tokovi. Izvoz naj bi se okrepil za 6,1 odstotka, kar je 0,5 odstotne točke več od zadnje napovedi, uvoz pa za 5,7 odstotka (+0,2 odstotne točke).

Že tako dobre razmere na trgu dela naj bi se še naprej izboljševale. Število zaposlenih naj bi do konca leta 2019 doseglo skoraj 45,3 milijona, stopnja brezposelnosti pa naj bi se z lanskih 5,7 odstotka letos znižala na 5,2 odstotka in prihodnje leto na 4,8 odstotka. To je še malenkost bolj optimistično od decembrske napovedi.

Inflacijska pričakovanja se glede na december niso bistveno spreminjala. Letos naj bi inflacija ostala pri 1,8 odstotka, prihodnje leto pa z 2,2 odstotka presegla srednjeročni cilj Evropske centralne banke.

Nemške javne finance bodo ostale bolj ali manj uravnotežene, pri čemer naj bi se primanjkljaj z lanskih 0,2 odstotka BDP letos povečal na 0,4 odstotka, prihodnje leto pa na 0,7 odstotka.

Ifo sicer ocenjuje, da se bo v tem in prihodnjem letu poznala zasičenost proizvodnih zmogljivosti nemških podjetij, zaradi česar bodo ta vlagala v nove stroje in opremo. Prav tako naj bi se še naprej krepile plače.

V globalnem okolju pozitivno učinkujejo dobre gospodarske razmere v evrskem območju in ZDA, pri čemer pa ostaja grožnja zaostritve čezatlantskih trgovinskih odnosov zaradi potez ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Ukrepi iz dogovora o sodelovanju nove velike koalicije naj bi medtem pozitivno učinkovali le kratkoročno, saj v inštitutu pogrešajo temeljitejše strukturne spremembe.