c S
Lisca bo julija dobila novega generalnega direktorja 21.03.2018 07:30 Sevnica, 20. marca (STA) - Sevniška Lisca, ponudnica pretežno ženskega perila in kopalk lastnih blagovnih znamk, ki v svoji skupini v osmih državah zaposluje približno 760 ljudi, bo 1. julija dobila novega generalnega direktorja. Zdajšnji direktor Goran Kodelja jo bo na lastno pobudo zapustil in vodenje podjetja predal nasledniku Marku Ninčeviću.

Iz Lisce so danes sporočili, da bo Kodelja družbo zapustil sporazumno in v dogovoru z nadzornim svetom. Podjetje je sicer vodil od leta 2005, nadzorni svet je njegovo odstopno izjavo sprejel v petek.

Kodelja je pojasnil, da je bila njegova odločitev osebne narave, njegovi prihodnji cilji pa so povezani z delovanjem v domači Občini Vipava.

Kot so zapisali v Lisci, je Kodelja družbo vodil v za tekstilno industrijo "turbulentnih časih, polnih izzivov in prelomnih trenutkov", Lisca pa je danes "globalno uveljavljena modna znamka, prepoznana po perilu, kopalkah, spalnem programu in oblačilih za prosti čas".

Prodaja skupine je sicer lani dosegla 33,6 milijona evrov, s čimer je primerljivi predlanski izid presegla za šest odstotkov. Skupina je hkrati ustvarila 2,92 milijona evrov čistega dobička.

Kodelja je za STA nedavno povedal, da je bil lanski čisti dobiček osem odstotkov manjši od predlanskega, in pojasnil, da je njegov padec predvsem posledica petodstotnega povišanja plač v začetku preteklega leta in nekaterih vlaganj.

Glede načrtov tekočega leta je na ravni skupine napovedal 35,8 milijona evrov oz. sedemodstotno rast prodaje. Letošnji čisti dobiček naj bi znašal 3,45 milijona evrov in dosegel 18-odsotno rast.

Lisca, ki na domačem trgu proda približno petino svojih izdelkov, ima v Sloveniji približno 30 svojih in franšiznih prodajaln, skupaj z drugimi državami pa nekaj več kot 130. Lani so odprli osem novih. Med temi v Salzburgu prvo Liscino trgovino v Avstriji in prve tri v ukrajinskem Kijevu. Preostale štiri so odprli v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji.

Nove trgovine nameravajo letos odpreti v Avstriji in na Češkem ter predvidoma franšizne trgovine še v Rusiji, kjer so predlani odprli hčerinsko družbo. Prodajo v Rusiji so sicer lani podvojili. Z odprtjem novih trgovin bo povezano nekaj novih delovnih mest. V skupini so lani na novo zaposlili nekaj manj kot 30 ljudi.

V Lisci med svoje zahodne strateške trge uvrščajo Italijo, Nemčijo in Nizozemsko in med vzhodne Rusijo, Češko ter zanje tradicionalno zelo pomembne trge nekdanje Jugoslavije. Skupaj prodajajo v najmanj 25 državah. Na ozemlju nekdanje Jugoslavije in v Sloveniji devet desetin blaga prodajo v lastni maloprodajni mreži.

Skupino Lisca, ki se uvršča v modno industrijo, poleg matičnega sevniškega podjetja sestavljajo še sevniško hčerinsko podjetje Inplet, Liscino proizvodno podjetje v Srbiji ter njene prodajne hčerinske družbe v Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Skopju, Münchnu, Pragi in Moskvi.