c S
Matjaž Vogrin novi strokovni direktor UKC Maribor 21.03.2018 07:30 Maribor, 20. marca (STA) - Na položaju strokovnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor bo konec aprila Darjo Arko, ki ima za sabo dva mandata, zamenjal ortoped Matjaž Vogrin. Kot je povedal po soglasni potrditvi njegovega imenovanja na današnji seji sveta zavoda, si bo kot prvo nalogo zadal kadrovsko stabilizacijo kliničnega centra.

Mandat mu bo začel teči 21. aprila. "Nalog, ki jih bo treba opraviti, je precej. Trenutno je največja nevarnost, da bi prišlo do resnih motenj v delovanju kliničnega centra, ta, da je veliko število zdravnikov v zadnjih nekaj letih odšlo, novi odhodi se napovedujejo in moja prva naloga je stabilizirati kadrovsko situacijo na področju specialistov. To je prvi pogoj, da lahko začnemo normalno delovati, da bomo lahko za paciente poskrbeli na najvišjem možnem nivoju," je povedal v izjavi za medije po predstavitvi članom sveta zavoda.

Na razpis za strokovnega direktorja UKC Maribor, ki ga je bilo treba objaviti, ker dosedanji strokovni direktorici poteče mandat, se je prijavil kot edini kandidat. Kot je dejal, ga je k prijavi povabil direktor Vojko Flis. "Tudi številni kolegi so me k temu spodbujali," je povedal.

52-letni specialist ortopedske kirurgije je predstojnik oddelka za ortopedijo UKC Maribor, vodi pa tudi Inštitut za športno medicino Maribor in katedro za ortopedijo na mariborski medicinski fakulteti. "Moje klinično delo bo nekoliko trpelo, ne bom pa se mu odpovedal. Še naprej bom kirurg, v manjšem obsegu kot doslej. Po drugi strani pa menim, da je po osmih letih kot predstojnik čas, da prepustim to delo drugim, mlajšim," je povedal.

Specializiran je za športne poškodbe in je med drugim zdravnik slovenske olimpijske reprezentance in nogometne reprezentance ter vodja zdravstvene službe Nogometnega kluba Maribor. "S tem se ukvarjam že 20 let. To delam v prostem času in tako bo tudi naprej," je pojasnil.

Arkova se po 20. aprilu vrača na kliniko za ginekologijo in perinatologijo, kjer je bila do imenovanja za strokovno direktorico predstojnica oddelka za ginekološko onkologijo in onkologijo dojk.

Po sprejetju odločitve o novem strokovnem direktorju so se člani sveta zavoda na današnji seji posvetili razpravi o poslovanju UKC Maribor v lanskem letu, ki kaže 3,9 milijona evrov izgube. Če ne bi bilo interventnega zakona za zagotovitev finančne stabilnosti bolnišnic, bi ta izguba dosegla 9,5 milijona evrov.

Kljub številnim kritikam, med drugim zaradi počasnega izvajanja sanacijskih ukrepov in nujnih investicij, je svet zavoda na koncu poročilo z večino glasov sprejel. Ob tem je ponovno pozval vodstvo UKC Maribor, naj intenzivira izvajanje potrebnih sanacijskih ukrepov.

Računskemu sodišču pa bodo predlagali, da preveri prakso nabave medicinske opreme in materiala v UKC Maribor v zadnjih petih letih. Pri tem so namreč ugotovili številne nejasnosti. Lani je bilo na primer velikokrat naročenega mnogo manj določenega materiala, kot pa ga je bilo na koncu nabavljenega.

Odprto ostaja tudi vprašanje anesteziologije. Potem ko je konec februarja potekla sporna pogodba z Inštitutom za raziskave v medicini, ki opredeljuje sodelovanje hrvaških anesteziologov v UKC Maribor, bodo ti prihajali na pomoč le še do konca letošnjega poletja. Kot so za STA pojasnili v kliničnem centru, je bilo od februarja 2016 do 28. februarja letos izvedenih 1843 takšnih prihodov (po 12 ur dela), kar je UKC Maribor stalo nekaj več kot 2,3 milijona evrov.

Po poletju bodo morali nemoten potek operacij zagotavljati sami. "Čakamo na domače specializante, da opravijo specialistični izpit (v upanju, da se po končanem izpitu odločijo ostati v ustanovi). Nekaj tujcev imamo v uvajalnem obdobju za priznanje poklicne kvalifikacije. Iščemo tudi možnosti, kako stimulirati domače specialiste, da njihov izpad iz naslova zagotavljanja 24-urne službe ne bi v takšni meri vplival na njihovo prisotnost v rednem delovnem času. Prehodno bodo, v sicer omejenem obsegu ob zakonskih omejitvah, sodelovali kolegi iz Ljubljane," pojasnjujejo v UKC Maribor.