c S
DZ zavrnil predlagano novelo zakona o davku na tonažo 20.03.2018 16:07 Ljubljana, 20. marca (STA) - DZ je danes z 20 glasovi za in 29 proti zavrnil predlog novele zakona o davku na tonažo, s katero je vlada želela podaljšati shemo državne pomoči na področju mednarodnega pomorskega prometa in ohraniti pogoje reinvestiranja ladjarjev.

Kot je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za finance Tilen Božič, je alternativno obliko določanja davčne osnove za plačilo davka od dohodkov pravnih oseb za posebno skupino zavezancev uvedla različica zakona o davku na tonažo iz leta 2007.

Posebna skupina zavezancev so pravne osebe, ki poslujejo z ladjami v mednarodni plovbi, in so dobile tudi možnost, da lahko izberejo, ali obračunati in plačati davek pavšalno glede na neto tonažo ladje in število dni poslovanja te ladje, to pa potem pomnožijo s splošno stopnjo davka od dohodkov pravnih oseb oz. na način, kot je to običajno za preostale družbe oz. pravne osebe.

Davek, določen na podlagi tonaže ladij, se šteje za državno pomoč. Da je ta lahko dovoljena, morajo biti rešitve v skladu s smernicami EU o državnih pomočeh za pomorski promet. Shema je bila prvič priglašena in nato tudi odobrena za obdobje od 1. januarja 2008 in v letošnjem letu tudi poteče. Na ministrstvu so sklenili, da se shema podaljša.

Obstoječi zakon po njegovih besedah med drugim tudi določa, da se dohodki od prodaje ladij, ki so vključeni v sistem davka na tonažo, v roku petih let od prodaje porabijo za nakup ene ali več ladij oz. ladjarske družbe ali deleža ladjarske družbe. V nasprotnem primeru jih mora po poteku tega obdobja vključiti v obračun davka od dohodkov pravnih oseb.

Predlagana novela zakona je z namenom jasnosti in preglednosti izračuna dohodkov od prodaje ladij predvidela rešitev, ki bi natančno določila izračun dohodkov od prodaje ladij, ki se vključijo v obračun davka od dohodkov pravnih oseb, če pogoj reinvestiranja ni izpolnjen, je še dejal Božič.

Podporo predlagani noveli so sicer napovedali v poslanskih skupinah SMC in DeSUS, v SD so napovedali, da mu ne bodo nasprotovali, proti so bili v poslanskih skupinah SDS in Levica.

Kot je dejal Marko Ferluga (SMC), v poslanski skupini SMC menijo, da je brez podaljšanja sheme državne pomoči od davka na tonažo dolgoročno ogrožen trudi razvoj koprskega tovornega pristanišča, navtičnega turizma in pomanjkanja lastnega kadra s pomorskim znanjem in izkušnjami.

Predlagane spremembe zakon gredo po besedah Marije Antonije Kovačič (DeSUS) v smeri nadgradnje obstoječe ureditve. To pomeni, da bo veljalo vse kot doslej, samo bolj jasno bi določili pojme in vključili določilo glede pozitivne razlike v primerih, ko pride do prodaje ladij.

Matjaž Han (SD) je ocenil, da se s predlagano spremembo ne bi odstopilo od dosedanjega načela, da morajo ladjarji, če zmanjšujejo floto, dobičke reinvestirati v nove ladijske zmogljivosti registrirane v Sloveniji. Dobički, ki jih ladjarji ne bodo namenili za obnovo in povečanje flote, pa se bodo obdavčili skladu z davkom na dohodek pravnih oseb oz. enako kot pri poslovanju vseh drugih podjetij v državi.

V SDS so po pojasnilih Andreja Širclja ocenili, da predlagane spremembe zakona dejansko ne pomenijo tako ključnih sprememb, da bi bila od njega odvisna celotna pomorska dejavnost v državi. "V Sloveniji imamo enega ladjarja in vpliv tega ladjarja je močno viden v tem zakonu. In zaradi tega je seveda tukaj veliko vprašanje glede transparentnosti samih sprememb in v čigavo korist dejansko tukaj gre," je dodal.

Matej T. Vatovec (Levica) je menil, da je predlagana novela pisana na roko Splošni plovbi oz. njenemu lastniku Petru Döhleju. "Kljub temu, da slovenske vlade zavestno delujejo v interesu kapitala, pa se zelo redko zgodi, da poslanci sprejmejo zakon, ki zniža davek enemu samemu tujemu kapitalistu in to še za nazaj," je dejal in dodal, da je skrajno nepravično, da se od državljanov zahteva brezpogojna davčna disciplina, tujemu kapitalu pa se za nazaj odpisujejo davki.