c S
Proizvajalci pripravili predlog glede označevanja alkoholnih pijač 20.03.2018 17:05 Bruselj, 20. marca (STA) - Proizvajalci alkoholnih pijač v Evropi so se dogovorili o navajanju sestavin v svojih izdelkih. Po predlogu bi se lahko samostojno odločali, kje bodo te informacije navedene: na nalepki, na spletu ali na obojem. Na potezi je zdaj Evropska komisija, potrošniške organizacije pa že opozarjajo, da dostop do teh informacij prek spleta ni primeren.

Da morajo pripraviti usklajen predlog, s katerim bodo zagotovili navajanje sestavin alkoholnih pijač in njihovo hranilno vrednost, je proizvajalcem alkoholnih pijač marca lani naložila Evropska komisija. Enoletni rok za pripravo predloga se je iztekel sredi marca.

Proizvajalci vina, piva, žganih pijač in jabolčnika so svoj predlog označevanja alkoholnih pijač predstavili pred nekaj dnevi. Po predlogu bi se lahko samostojno odločali, kje bodo te informacije navedene - na nalepki, na spletu ali pa na obojem.

Toda kot so sporočili iz evropske potrošniške organizacije BEUC, dostop do teh podatkov prek spleta z vidika potrošnikov ni sprejemljiv.

Niso pa se proizvajalci uspeli dogovoriti glede že dlje časa spornega vprašanja, kako potrošnike seznaniti s številom kilokalorij, ki jih vsebujejo njihove pijače. V predlogu je tako zapisano, da mora biti navedena kalorična vrednost 100 mililitrov pijače, lahko pa tudi ene porcije.

Da bi morala biti navedena kalorična vrednost enega kozarca alkoholne pijače in ne 100 mililitrov, kot je trenutno veljavna merska enota za vse pijače v Evropi, trdijo proizvajalci žganih pijač. Kot pravijo, bi bila navedba kalorične vrednosti 100 mililitrov zavajajoča, saj le malo ljudi spije tako veliko žganih pijač. Te se običajno streže v 30-mililitrskih enotah.

Komisija bo predlog za samoregulacijo ocenila in če bo ugotovila, da je neustrezen, bo opravila oceno učinka za preučitev drugih možnosti v skladu z načeli boljšega upravljanja, so povedali v Bruslju.

Evropska pravila že zahtevajo seznam sestavin in označb hranilnih vrednosti. Pravila veljajo za vso hrano, tudi za alkoholne pijače, z izjemo tistih, ki vsebujejo več kot 1,2-odstotni delež alkohola. Vse več držav je podalo zahtevo po sestavinah tudi v teh primerih, tudi v sami industriji so nekateri proizvajalci že sami začeli z objavami omenjenih podatkov.

Med njimi so denimo pivovarji. Iz Združenja slovenskih pivovarn so tako danes sporočili, da se zavzemajo za čim večjo obveščenost in osveščanje ljubiteljev piva o njegovih sestavinah ter podpirajo izključno odgovorno uživanje piva. Tako kot v evropskem združenju pivovarjev podpirajo skupni predlog proizvajalcev alkoholnih pijač za prostovoljno navajanje sestavin in informacij o hranilnih vrednosti.

Združenje The Brewers of Europe se je že leta 2015 zavezalo k prostovoljnem navajanju sestavin in informacij o hranilnih vrednosti. Več kot 70 odstotkov piv v EU trenutno navaja sestavine na nalepki, medtem ko jih 40 odstotkov že navaja tudi kalorično vrednost. Prepričani so, da ni nobenega razloga, da potrošniki ne bi bili seznanjeni s temi informacijami tudi za alkoholne pijače z nad 1,2 odstotka volumenskega deleža alkohola.