c S
Bolnišnični oddelek v Stari gori bo gradil Kolektor Koling 20.03.2018 16:58 Nova Gorica/Ljubljana, 20. marca (STA) - Ministrstvo za zdravje se je odločilo, da prvo fazo novogradnje oddelka za invalidno mladino in rehabilitacijo Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica v Stari Gori zaupa idrijskemu podjetju Kolektor Koling. Na javni razpis so sicer prispele štiri ponudbe, najnižjo med njimi pa je oddal izbrani ponudnik.

Novo bolnišnično stavbo, ki bo namenjena invalidni mladini, bo Kolektor Koling zgradil za 3.652.201 evrov brez DDV oziroma 4.455.686 evrov z DDV. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje, se rok za pritožbo na izbiro izvajalca izteče 26. marca. Začetek gradnje načrtujejo predvidoma sredi leta.

Začetek gradnje novega bolnišničnega oddelka za invalidno mladino v Stari Gori je bila sprva predvidena že v drugi polovici lanskega leta. Zaradi širitve programa za rehabilitacijo po težkih poškodbah otrok in odraslih pa bo novogradnja nekoliko večja od prvotno načrtovane, investicijo pa bodo izvedli v dveh fazah.

V prvi fazi naj bi v celoti dogradili stavbo in uredili njen pritlični del v oddelek za invalidno mladino. V prvem nadstropju bodo dobili prostor za potrebe rehabilitacije, dokončali pa ga bodo v drugi fazi. Gradnjo oddelka načrtujejo že od leta 2014.

Projekt predvideva rušitev treh paviljonov s skupno površino okoli 850 kvadratnih metrov in z 49 posteljami ter nadomestno gradnjo s skupno površino okoli 2800 kvadratnih metrov skupaj z zunanjimi terasami in stopniščem. Prav tako je v naložbo všteta pohištvena oprema.

Oddelek za invalidno mladino in rehabilitacijo šempetrske bolnišnice v Stari Gori je nameščen v štirih paviljonih, zgrajenih v letih 1972-1982. Nazadnje so jih adaptirali v letih 2000-2001. Zaradi slabih sanitarno-zdravstvenih pogojev je bil opravljen izredni inšpekcijski nadzor, njegova posledica pa je odločitev o gradnji novih prostorov oddelka.

Na zdajšnjih objektih je namreč uporabljen azbest, neustrezni so tudi bivalni standardi, saj je v sobah tudi po šest oseb, premalo je sanitarij in drugih servisnih prostorov, oddelku primanjkuje najmanj 647 kvadratnih metrov površin za izvedbo osnovnega programa. Stanje treh paviljonov pa je tako slabo, da bi bila naložba v njihovo sanacijo negospodarna.