c S
Predlogu zakona o nevladnih organizacijah se obeta podpora 20.03.2018 13:34 Ljubljana, 20. marca (STA) - Državni zbor je na današnji redni marčni seji opravil drugo obravnavo predloga zakona o nevladnih organizacijah, s katerim naj bi okrepili področje nevladnega sektorja. Zakonu, ki v pravni red vnaša pravno definicijo, kaj sploh šteje za nevladno organizacijo, se obeta večinska podpora.

Nevladna organizacija je glede na predlagano opredelitev organizacija, ki je pravna oseba zasebnega prava s sedežem v Sloveniji, ki so jo ustanovile izključno domače ali tuje fizične ali pravne osebe zasebnega prava, je nepridobitna, neprofitna in neodvisna od drugih subjektov.

Ne sme biti organizirana kot politična stranka, cerkev ali druga verska skupnost, sindikat ali zbornica. Nevladna organizacija tudi ne more biti organizacija, ki jo je ustanovila politična stranka.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je ob predstavitvi zakona poudaril, da je proces priprave tega sistemskega zakona potekal izrazito participativno s ključnimi deležniki, ki so v oblikovanju celotnih rešitev sodelovali zelo aktivno. "Zato ima zakon visoko podporo javnosti predvsem tiste, ki je najbolj zainteresirana za to področje," je dejal in dodal, da je osrednji namen zakona celostna ureditev statusa nevladnih organizacij, tudi tistih, ki so v javnem interesu. Zagotoviti želijo njihov pospešen razvoj in jih kadrovsko okrepiti.

Dopolnila k predlogu zakona so pripravili v SMC, SD in DeSUS ter v SDS in NSi. V razpravi so poslanci koalicije izrazili podporo predlogu zakona in pohvalili dejstvo, da je sistemski del financiranja določen.

Matjaž Nemec (SD) je izpostavil dopolnilo, ki uvaja sklad za razvoj nevladnih organizacij, ki bi se polnil z nerazdeljenimi sredstvi državljanov iz 0,5 odstotka dohodnine, kar znaša nekje med štiri in pet milijonov evrov. V letu 2016 so državljani po njegovih besedah 5707 nevladnim organizacijam namenili 4,5 milijona evrov.

V poslanski skupini DeSUS zakon po besedah poslanca Petra Vilfana podpirajo, ker so z dopolnilom koalicije rešili problematiko sofinanciranja dveh veteranskih zamejskih organizacij: Zveze koroških partizanov in prijateljev protifašističnega odpora v Celovcu ter Zveze vojnih invalidov narodno osvobodilne vojske iz Trsta. Obe sta namreč v Sloveniji definirani kot društvi, ki delujeta v javnem interesu, zaradi česar sta po mnenju Vilfana tudi upravičeni do financiranja njune javno koristne dejavnosti na področju vojnih veteranov.

Jani Möderndorfer (SMC) je med drugim opozoril, da ne bodo podprli dopolnila SDS in NSi, ki "želi nazaj pripeljati Mladinski svet Slovenije za nevladno organizacijo, kar to ni, saj so v svetu podmladki strank, kar za nevladno organizacijo ni dopustno".

Po mnenju Tomaža Lisca (SDS) določbe zakona govorijo o nepridobitnih, neprofitnih in neodvisnih nevladnih organizacijah, nato pa v medijih zasledimo organizacije, ki so zelo pridobitne, za katere ne moremo reči, da so neodvisne. "Če je Mirovni institut pojem nevladne organizacije po tem zakonu, potem resnično ne vidim nobenega problema, zakaj to ne bi smel biti mladinski svet," je poudaril.

V NSi pa po besedah Zvonka Laha ne morejo razumeti, da je mladinski svet kot krovna nacionalna mladinska organizacija, izločena iz predloga, saj izpolnjuje večino meril. V NSi so zato vložili dopolnilo, po katerem bi lahko tudi mladinski svet postal nevladna organizacija.

V Levici bodo zakon po besedah poslanke Violete Tomič podprli, a si bodo hkrati tudi prizadevali, da postanejo nevladne organizacije "podaljšana roka države in dodana vrednost", ne pa izvajalci ključnih funkcij, ki bi jih morala izvajati država.

Državni zbor bo o dopolnilih glasoval danes v okviru glasovanj.