c S
Pogajanja med Gorenjevo upravo in sindikatom se bodo nadaljevala v petek 20.03.2018 13:09 Velenje, 20. marca (STA) - Pogajanja med Gorenjevo upravo in sindikatom Skei glede nove podjetniške kolektivne pogodbe se bodo nadaljevala v petek, je danes za STA povedal predsednik konference Skei Gorenje Žan Zeba. Uprava je s sindikatom 9. marca dosegla sporazum o prenovi podjetniške kolektivne pogodbe, ki naj bi jo uskladili najpozneje do 20. aprila.

Zeba je danes spet ponovil, da bodo v nadaljevanju pogajanj vsekakor v največji mogoči meri zastopali interese delavcev. Odprta vprašanja glede prenove podjetniške kolektivne pogodbe je sindikat prejšnji teden predstavil tudi na zborih delavcev.

Delavce Gorenja je januarja razburila odpoved podjetniške kolektivne pogodbe iz leta 1991, ki po oceni vodstva podjetja ne ustreza več aktualnim razmeram. Spor je zanetilo skrajšanje dopusta; uprava je predlagala, da se ta skrajša za od štiri do pet dni, sindikat pa je pripravljen pristati na skrajšanje dopusta le za dva dni. Ker uprava ni želela preklicati odpovedi omenjene pogodbe, je sindikat Skei za 14. marec napovedal dveurno stavko v vseh treh izmenah.

Po doseženem sporazumu in umiku preklica obstoječe kolektivne pogodbe pa je sindikat Gorenja stavko preklical. Po navedbah Gorenjeve uprave je bila sicer januarska odpoved podjetniške kolektivne pogodbe povsem zakonita in legitimna, a je vodstvo družbe kljub temu storilo korak nazaj, enako pa so storili tudi v sindikatu.

"Tako lahko zagotovimo ne le nadaljevanje pogajanj o novi kolektivni pogodbi, temveč tudi njihov čimprejšnji zaključek. Ker ostaja odprtih le še nekaj vprašanj, smo prepričani, da jih lahko rešimo v mesecu dni ter tako zagotovimo družbi Gorenje in njenim zaposlenih sodobno in uravnoteženo kolektivno pogodbo, ki bo ustrezala času in razmeram na trgu, zaposlenim pa zagotovila socialno varnost," je po doseženem sporazumu povedal predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac.