c S
Podpora noveli zakona o igrah na srečo negotova 20.03.2018 13:07 Ljubljana, 20. marca (STA) - Podpora DZ noveli zakona o igrah na srečo, ki jo je v parlamentarno proceduro vložil poslanec SMC Branko Zorman, je negotova. Proti bo glasovala večina poslancev DeSUS in SD, v SMC pa bodo glasovali po lastni presoji, so napovedali v današnji razpravi. V opoziciji bodo proti v Levici, za pa v SDS ter poslanski skupini NP.

Zorman je uvodoma spomnil, da je novela zakona o igrah na srečo namenjena "predvsem slovenskemu športu, slovenskim invalidom, slovenskim humanitarcem, ne nazadnje bo od tega imel kar nekaj slovenski proračun". Namenjena je tudi zaščiti slovenskih igralcev, ki sedaj stavijo pri tujih prirediteljih in tako ne uživajo zaščite, ki jo z nadzorom zagotavljajo slovenski organi.

Vlada predlogu zakona nasprotuje, je poudaril državni sekretar na ministrstvu za finance Gorazd Renčelj. Med drugim mu očita, da prinaša partikularne rešitve zgolj na področju stav, medtem ko Slovenija potrebuje celovite nove rešitve, tudi zaradi uskladitve z evropsko zakonodajo.

V mandatu odhajajoče vlade je bil "narejen resen poskus" ureditve področja, a je na koncu zmanjkalo časa. To pa ne pomeni, da je treba pristati na rešitve "izrazito omejenega dometa", je poudaril Renčelj.

V odhajajoči koaliciji so glede podpore zakonu razdeljeni. V DeSUS bodo zakonu v veliki večini odrekli podporo, je napovedal Uroš Prikl, saj so "proti parcialnim, partikularnim rešitvam, ki temeljijo na slabih izračunih, nepreverjenih številkah in namigujejo na sporna ozadja", so tudi proti "nepremišljeni divji privatizaciji".

Jan Škoberne je v imenu SD predlogu zakona očital, da ne rešuje ključnih družbenih dilem, ampak se osredotoča na potencialni višji skupni dobiček in bi lahko ogrozil sistem financiranja športa, humanitarnih in invalidskih organizacij. Tudi v SD bodo zato proti.

Matej T. Vatovec je v imenu Levice predlogu zakona očital liberalizacijo, ki na koncu vedno koristi zasebnemu kapitalu. "Odprava monopola ni nič drugega kot privatizacija novega segmenta naše družbe," je opozoril in dodal, da v Levici novele ne bodo podprli. V SMC pa bodo po navedbah Dušana Verbiča "glede na nasprotujoča se mnenja med predlagateljem in vlado" odločali po lastni presoji poslank in poslancev.

Da bodo predlog novele zakona podprli, so napovedali v SDS, saj je Marko Pogačnik prepričan, da je Zorman opravil delo, ki bi ga morala opraviti vlada Mira Cerarja ter koalicija SMC, DeSUS in SD. "Prepričani smo, da predlagana sprememba zakona pomeni pozitivne prilive za proračun in več denarja za posamezne športne klube," je dejal.

Za bodo tudi v poslanski skupini nepovezanih poslancev, je napovedal Bojan Dobovšek. Novela namreč prinaša več konkurence, s tem zmanjševanje ilegalnega trga in posledično več denarja za proračun. Prav tako bi z novelo po njegovi oceni odvrnili mlade od ilegalnega trga.

DZ bo o predlogu novele glasoval danes.