c S
Velika Britanija februarja z upočasnjeno inflacijo 20.03.2018 11:35 London, 20. marca (STA) - Cene življenjskih potrebščin v Veliki Britaniji so se februarja po izračunih tamkajšnjega statističnega urada na letni ravni zvišale za 2,7 odstotka, potem ko je bila inflacija januarja triodstotna. Na nižjo stopnjo inflacijo so vplivale cene hrane in stroški prevoza, ki so se zvišali za manj kot pred enim letom.

Zaradi upočasnjene februarske inflacija se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na trgu krepijo ugibanja, ali se bo britanska centralna banka Bank of England ta teden sploh odločila zvišati ključno obrestno mero, kar je namignila po februarskem zasedanju.

Nižja inflacija daje nekaj manevrskega prostora centralni banki, ko gre za zvišanje ključne obrestne mere, je ocenil analitik v družbi AJ Bell Kevin Doran.

Britanska centralna banka je namreč na februarskem zasedanju ključno obrestno mero pustila pri 0,5 odstotka, a opozorila, da bi jo lahko kmalu zvišala, če bo prišlo do potrebe po umirjanju inflacije.

Inflacija na Otoku se je zaradi odločitve Britancev, da zapustijo EU, začela zviševati lani. Referendum o brexitu v letu 2016 je namreč zarezal v vrednost nacionalne valute funt.