c S
Na tržaškem letališču v Ronkah odprli železniško postajo 20.03.2018 10:48 Ljubljana, 20. marca (STA) - Na tržaškem letališču v Ronkah so odprli novo železniško postajo, kamor naj bi jeseni začel voziti tudi vlak iz Ljubljane. Naložba, vredna 17,2 milijona evrov, poleg železniške postaje prinaša 425 metrov dolg nadhod za pešce nad cesto do letališča, novo postajališče za avtobuse, parkirno hišo in zunanje parkirišče, poročajo mediji.

Na tržaškem letališču bi radi v prihodnjih letih število potnikov povečali na 1,5 milijona. Lani so jih našteli 780.417, pri čemer je bila petina slovenskih, hrvaških in avstrijskih.

"Letališče ima možnost prepeljati dva milijona do 2,5 milijona potnikov na leto, a nas do teh številk čaka še dolga pot, predvsem pa partner, ki nam bo pri tem pomagal," direktorja letališča Antonia Marana povzemajo Primorske novice. Kot je pojasnil, naj bi zdaj, ko je poskrbljeno za vso infrastrukturo, partnerja iskali med večjimi letališči, takimi, kjer se letno obrne več kot deset milijonov potnikov.

"Slovenci predstavljajo deset odstotkov vseh potnikov na našem letališču," je še povedal Marano. Italijanske železnice so za novo postajališče, povezano s tržaškim letališčem, predvidele več postankov regionalnih vlakov, pa tudi tako imenovane rdeče in srebrne puščice. Prva vozi med Trstom in Milanom, druga pa povezuje Trst in Rim.

Delo poroča, da so za vse novosti in posodobitev letališke stavbe namenili 17,2 milijona evrov. Od tega so po besedah Martine Armani, na letališču odgovorne za stike z javnostjo, pridobili 14 milijonov evrov nepovratnih evropskih sredstev, tri milijone evrov pa je prispevalo podjetje Trieste Airport, ki mu predseduje Marano.

Na novem postajališču v Ronkah bo v obe smeri vsak dan ustavilo 64 vlakov, vozili pa bodo na približno pol ure. Vožnja bo trajala od 23 do 29 minut, vozovnica pa bo stala približno štiri evre, še poroča Delo.

Direktna potniška železniška povezava naj bi septembra zaživela tudi med Ljubljano, Trstom in Benetkami, so povedali na Slovenskih železnicah (SŽ). Italijanski državni prevoznik Trenitalia naj bi na relaciji vozil dvakrat na dan, vlak pa naj bi se ustavil tudi na novem postajališču ob tržaškem letališču.

Odprtja postaje v Ronkah se je udeležil tudi poslovodni direktor družbe Fraport Slovenija Zmago Skobir, ki je ocenil, da takšna posodobitev še ne pomeni večje grožnje ljubljanskemu letališču, saj Slovenci že zdaj na bližnja letališča potujejo s servisom GoOpti.

"Dolgoročno pa bi bilo pomembno, da bi bilo ljubljansko letališče z glavnim mestom povezano z vlakom. Glede na hitrost pridobivanja dokumentacije še kakšnih 20 let ne bo takšne povezave. To pa bi lahko bila razvojna ovira in tukaj naša država krepko zamuja," Skobirja povzema Delo.

Z železniško progo bi radi nadgradili tudi ljubljansko letališče. Na Direkciji RS za infrastrukturo pravijo, da bodo potek navezave železniške proge na Letališče Jožeta Pučnika proučili s študijo regionalnih prog na območju ljubljanske regije. V okviru te študije bodo potek proge obravnavali kot navezavo na odsek Ljubljana-Kamnik in do Zlatega Polja v Kranju. Javno naročilo za študijo napovedujejo v prvi polovici tega leta, okvirne rezultate pa do konca leta.