c S
Daljinski sistemi ogrevanja pred izzivi zaradi manjše rabe energije 20.03.2018 09:34 Portorož, 20. marca (STA) - Daljinski sistemi ogrevanja se soočajo z izzivom manjše rabe energije in nizkih cen drugih možnosti ogrevanja, vendar pa pri tem ni "enotne poti njihovega razvoja in vsak mora najti svoj model delovanja," je na ponedeljkovi konferenci ocenil državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Klemen Potisek.

Prihodnji daljinski sistemi bodo morali v čim večji meri izrabljati odvečno toploto in obnovljive vire energije, je dejal Potisek. Kot je na ponedeljkovi Mednarodni konferenci daljinske energetike 2018 poudaril predsednik organizacijskega odbora konference in član uprave Petrola Rok Vodnik, pa bodo pri vsem skupaj veliko vlogo igrali končni uporabniki.

Energetski paket Evropske komisije postavlja energetsko učinkovitost in obnovljive vire energije kot merilo izbire pri energetskih rešitvah. A prava novost je pravzaprav postavitev potrošnika v osrednjo vlogo pri uresničevanju ciljev zimskega paketa, je dejal Vodnik in ocenil, da je glavni izziv, kako transformirati mrežne sisteme, ki skrbijo za oskrbovanje mest, v trajnostne in učinkovite sisteme, ki bodo tudi po meri potrošnika.

Slovenija si mora postaviti svoje cilje do leta 2030, ki bodo določeni v državnem energetsko-podnebnem načrtu. Ti načrti so novost, njihova vsebina mora biti regijsko usklajena, o ustreznosti ciljev pa bo odločila Evropska komisija, je povedal Potisek in dodal, da mora Slovenija predlog predložiti do januarja 2019, zato na ministrstvu računajo na sodelovanje vseh deležnikov.

Potisek je omenil še Energetski koncept Slovenije, ki ga je vlada končno sprejela 1. marca in ki prepoznava pomen daljinskih sistemov in njihovo vlogo. A slednji bodo morali maksimalno vključevati odvečno toploto in obnovljive vire energije, poleg tega je večji pomen dan uporabi toplotnih črpalk, je poudaril Potisek.