c S
Začelo se bo rušenje nekaterih objektov kompleksa BPT v Tržiču 20.03.2018 09:15 Tržič, 20. marca (STA) - Tržiška občina in družba Voje, ki je večinska lastnica nepremičnin na območju nekdanje Bombažne predilnice in tkalnice (BPT), sta sklenili pogodbo z izvajalcem za rušitev nekaterih objektov znotraj degradiranega industrijskega območja. Ta teden se bo izvajalec uvedel v delo, rušenje pa bo predvidoma steklo konec marca.

Rušitvena dela, ki jih bo opravila družba za saniranje okolja Euronep ekologija, obsegajo rušitev nove upravne stavbe, gasilskega doma in lesene lope. To so objekti, ki niso spomeniško zaščiteni in so na vhodu v kompleks. Izvajalec naj bi predvidene objekte porušil v roku 30 dni.

V sklopu rušitve objektov je 24. marca predvideno urjenje enot Civilne zaščite Občine Tržič, ki bo obsegalo naloge reševanja iz zaprtih prostorov, varstva pred požarom in reševanja izpod ruševin. Vključena bodo vsa gasilska društva Občine Tržič, štab Civilne zaščite in enota vodnikov reševalnih psov, so sporočili z občine.

Letos Občina Tržič v kompleksu BPT načrtuje še obnovo mostu in dela ceste, vključno s komunalno infrastrukturo. Prihodnje leto želi na območju porušenih objektov vzpostaviti večnamenski park s kolesarskim poligonom. V tesnem sodelovanju z večinskim in vsemi drugimi lastniki pa pričakuje tudi zasebne investicije na tem območju.

Občina Tržič v kompleksu BPT prepoznava velik razvojni potencial. Degradirano industrijsko območje pred vstopom v mestno jedro namreč ponuja možnosti za sobivanje obrtnih in industrijskih dejavnosti na eni strani ter določenih javnih programov, parkovnih ureditev in zelenih površin na drugi strani.

Glede nadaljnje revitalizacije območja je v postopku priprave občinski podrobni prostorski načrt. Ta dokument bo omogočil obsežnejše rušitve, prenove in rekonstrukcije objektov ter vzpostavitev nove infrastrukture v kompleksu kot celoti.

Kompleks meri slabih pet hektarov in je v večji meri opuščen že 15 let. Vendar kompleks vseeno ni prazen, v njem si kruh služi vsaj deset obrtnikov in vsako leto pride še kakšen nov, pojasnjuje tržiški župan Borut Sajovic.