c S
Newyorške oblasti preiskujejo posle podjetja Trumpovega zeta Jareda Kushnerja 20.03.2018 07:24 New York, 20. marca (STA) - Newyorško nepremičninsko podjetje Kushner Cos. je na udaru newyorškega mestnega sveta zaradi laganja na uradnih dokumentih in s tem kršenja zakonodaje pri nepremičninskih poslih, ki zadevajo izganjanje legitimnih najemnikov iz zgradb. Jared Kushner podjetja trenutno ne vodi, ker je zaposlen s svetovanjem predsedniku ZDA Donaldu Trumpu.

V New Yorku so najemniška stanovanja v določenih starejših zgradbah zaščitena, kar pomeni, da lahko lastnik najemnino na leto zviša le za določen odstotek. Ta odstotek se določa občasno v dogovoru med predstavniki mesta, najemnikov in lastnikov. Kushnerjevo podjetje je v letih od 2013 do 2016 prevzelo nekaj zgradb v Queensu, ki jih je potem porušilo in zgradilo nove z veliko dražjimi stanovanji.

Pred tem pa so se morali znebiti najemnikov v stanovanjih z regulirano najemnino, kar so počeli na razne prepovedane načine, obenem pa mestnim oblastem lažno prijavljali, da v zgradbi ni takšnih stanovanj. Najemnike so izganjali na primer z gradbenimi deli ob treh zjutraj, odklapljali so vodo in elektriko ter gretje, ponavadi z izgovorom, da gre za obnovitvena dela in podobno.

Nekatera stanovanja so potem doživela invazije podgan, miši in ščurkov, izmučenim najemnikom pa so ponujali do 10.000 dolarjev za izselitev. Nekateri so sprejeli in se izselili, drugi so tožili, zmagali in ostali v stanovanjih. Kushnerjevo podjetje ni edino, ki posluje na ta način, saj so gradbene parcele v New Yorku vredne suhega zlata.

Namesto stare zgradbe, kjer je najemnina za ljudi, ki so tam že dolga leta, na primer okrog 1500 dolarjev na mesec, se potem postavi nov blok, ki se mu nalepi oznaka "luksuzni". Novim, večinoma mladim priseljencem v mesto pa se potem zaračunava do na primer 3000 dolarjev na mesec.

Newyorški mestni svetniki so uvedli preiskavo proti Kushner Cos. zaradi laganja v uradnih dokumentih, saj je podjetje prevzete zgradbe prijavilo, kot da nimajo reguliranih stanovanj. Inšpektorjem bi moralo takoj postati jasno, da gre za laži, vendar pa ima mesto menda premalo inšpektorjev.

Mestni svetnik Richie Torres je dejal, da ni škandal samo to, kar je počelo Kushnerjevo podjetje, ampak je škandal tudi malomarnost mestne birokracije, ker leva roka vlade ne ve, kaj dela desna roka. Neskladje s prijavami oziroma prošnjami za gradbena dovoljenja, ki so se brez težav izdajala, bi bilo mogoče nemudoma opaziti v davčnih prijavah za prevzete zgradbe, kjer jasno piše, ali ima regulirana stanovanja ali ne.

Kushnerjevo podjetje je na ta način od leta 2013 do leta 2016 prevzelo in predelalo 34 zgradb po mestu, za katera je lažno navedlo, da nima reguliranih stanovanj, čeprav jih je bilo najmanj 300. Župan New Yorka Bill de Blasio je dejal, da če se izkaže, da je podjetje lagalo, potem ga čakajo velike težave.

Te mu bo delal tudi pravosodni minister države New York Eric Schneiderman, ki se bo v naslednjih dneh srečal z najemniki spornih stanovanj. Schneiderman ima na zalogi sicer že kar nekaj tožb proti Kushnerjevemu tastu Donaldu Trumpu.

Podjetje seveda odločno zanika vse nepravilnosti. Sporočilo je, da skušajo preiskave najti problem tam, kjer ga nikoli ni bilo, ker niso lagali in niso na silo metali najemnikov na cesto. Pripravo potrebnih dokumentov pa so menda predali tretjemu podjetju in če so bile kje kakšne napake, so jih takoj popravili.