c S
Ptujski vrtci od aprila dražji v povprečju za osem evrov 20.03.2018 07:31 Ptuj, 19. marca (STA) - Ptujski mestni svet je po tistem, ko so točko zaradi pomanjkanja podpore že dvakrat umaknili z dnevnega reda, danes kar brez razprave potrdil dvig cen vrtcev. Kot je pojasnila ravnateljica Marija Vučak, je bil ta, tako kot v drugih vrtcih po državi, potreben predvsem zaradi višjih stroškov dela. V povprečju bodo položnice višje za osem evrov.

"Spremembe cen bodo različne in odvisne predvsem od števila otrok, ki bodo vključeni v oddelek. Tam, kjer je vključenih manj otrok, bo cena višja. Gre za dvig cen v razponu od 1,5 do osem odstotkov, v povprečju pa bodo cene višje za okoli osem evrov," je dejala Vučakova in ob tem spomnila, da je Ptuj še vedno med tistimi mesti, kjer občina za prvo starostno obdobje za svoje občane še vedno prispeva dodatno subvencijo v višini desetih odstotkov.

Le na račun teh subvencij ptujska občina ostaja primerljiva z ostalimi v Sloveniji, pri čemer sta tako ravnateljica kot župan Miran Senčar poudarila, da od skoraj tisoč otrok v Vrtcu Ptuj skoraj petina prihaja iz okoliških občin, tem pa mestna občina dodatne subvencije ne namenja in je torej vrtec za njih še dražji. Mesečna cena programa predšolske vzgoje za prvo starostno obdobje bo odslej znašala 497,82 evra.

"Vprašanje povišanja cen je vselej delikatno, zato smo pred odločanjem želeli, da so cene pravilno izračunane. O tem smo prejšnji teden opravili sestanek s šolskim ministrstvom, ki je potrdilo, da so normativi in cene pravilno izračunane," je po seji dejal Senčar in spomnil, da je ministrstvo dodalo še priporočila za racionalizacijo stroškov poslovanja vrtca.

Ptujski vrtec ima namreč po besedah župana ene najvišjih cen v državi, čemur se čudijo tudi na ministrstvu. Nižje cene bi lahko v prihodnje po njihovem mnenju dosegli z optimalnejšo organizacijo dela in delovnega časa, izmenskim delom ter drugimi ukrepi. Od vrtca bodo zato na občini zahtevali, da čim prej preveri možnosti realizacije omenjenih predlogov ministrstva.

Sicer pa so svetniki danes med drugim sprejeli še odredbo o ureditvi brezplačnega kratkotrajnega parkiranja v središču mesta, s čimer je Ptuj pridobil 15 tovrstnih parkirišč. Kot predvideva Senčar, bodo dolgoročno promet v mestnem jedru zmanjševali, več površin pa bodo zato namenili pešcem in kolesarjem.

Svetnik SDS Rajko Fajt pa je med pobudami in vprašanji župana spomnil na dvakrat potrjene sklepe mestnega sveta glede prekinitve razpisnega postopka, s katerim občina išče izvajalca del za prenovo mestne tržnice.

Pri tem, ko je župana vprašal, kdaj namerava začeti izvajati sklepe, se je skliceval na pridobljeno pravno mnenje odvetnika Luke Gaberščika, ki meni, da sprožitev upravnega spora ni razlog za izvedbo odločitve mestnega sveta. Še več, odvetnik meni, da župan z vztrajanjem pri razpisnem postopku ravna protizakonito, zaradi česar mu lahko grozi tudi civilna oziroma kazenska odgovornost.

Vendar se Senčar glede tega za zdaj ne vznemirja in je prepričan, da doslej ni ravnal v nasprotju s predpisi. Napovedal je, da bodo v zakonitem roku vložili tožbo proti sprejetim sklepom na upravnem sodišču, glede pridobljenega pravnega mnenja, ki nasprotuje njegovemu mnenju, pa se tokrat ni želel izjasniti, saj da se z njim še ni seznanil.

Kot je še dodal, sklepe, ki niso sporni, že uresničuje, za to, da bi prekinil razpis, ki so ga pred dnevi zaradi vložene revizije znova podaljšali, pa ne vidi nobenih razlogov. Ptujski župan se ob tem že zaveda, da začrtani rok o poletnem zaključku prenove ne bo mogel biti uresničen, računa pa na to, da bi do odprtja prišlo vsaj do pomladi naslednje leto.