c S
Obseg korupcije in korupcijskih tveganj se je pod to vlado zmanjšal 19.03.2018 15:11 Ljubljana, 19. marca (STA) - Premier v odstopu Miro Cerar je na seji DZ zatrdil, da se je v času vlade, ki jo je vodil, zmanjšal obseg korupcije, prav tako so se po njegovih besedah zmanjšala korupcijska tveganja. Po tej poti je treba nadaljevati in do korupcije zavzemati ničelno stopnjo tolerance, je Cerar dejal v odgovoru na poslansko vprašanje.

Cerar je v odgovoru na vprašanje vodje poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojana Dobovška spomnil, da izboljšanje razmer na področju boja proti korupciji Sloveniji priznavajo tudi EU in mednarodne institucije.

V zvezi z "nesrečno maketo" drugega tira je Cerar dejal, da zadevo obžaluje. Očitno je prišlo do nepravilnosti, za katero upa, da je zgolj napaka, na ravni razpisne komisije. Kot je poudaril premier v odstopu, je takoj zahteval ustrezne postopke, ki že tečejo, in zunanja preverjanja.

V čim krajšem času je treba odkriti, kdo je zagrešil to dejanje in kdo je želel zadati udarec projektu, ki sicer po Cerarjevem prepričanju poteka transparentno. Ob tem je poudaril, da davkoplačevalci niso bili oškodovani. Denar za maketo namreč še ni bil izplačan, pač pa je zadržan, saj se preverja tudi korektnost ravnanja na strani ponudnikov, je pojasnil.

Sicer pa se je vlada proti korupciji borila tudi s številnimi zakonskimi spremembami, med drugim s spremembami kazenskega zakonika, ki so med drugim zaostrile kazni za korupcijska kazniva dejanja zoper gospodarstvo in uradno dolžnost. Prenovljene so bile tudi določbe zakonov o izvrševanju kazenskih sankcij, s katerimi so zaostrili pogoje za odlog nastopa zaporne kazni iz zdravstvenih razlogov in omejili možnosti zlorabe zdravniških opravičil.

Sprememba zakona o državnem tožilstvu je vzpostavila pravno podlago za ustanovitev posebnega oddelka za postopke v zvezi z odvzemom premoženja nezakonitega izvora na Specializiranem državnem tožilstvu, je navedel premier v odstopu. Kot je zatrdil, so okrepili transparentnost delovanja sodstva, tožilstva, odvetništva in državnega odvetništva, prav tako so po njegovem prepričanju okrepili transparentnost poslovnega okolja. Med drugim je poudaril, da so v tem mandatu dosegli največjo kadrovsko okrepitev tožilskih vrst doslej.