c S
ZDA predstavile postopek za uveljavitev izjem pri carinah 19.03.2018 15:04 Washington, 19. marca (STA) - Ameriško ministrstvo za trgovino je predstavilo postopek, v skladu s katerim lahko odobrijo izjeme za nedavno uveljavljene carine na uvoz jekla in aluminija. S tem so začeli tudi uradno sprejemati prošnje za izjeme, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izjeme naj bi po navedbah ministra za trgovino Wilburja Rossa zagotovile, da bodo ZDA dosegle cilj zagotavljanja nacionalne varnosti, hkrati pa kar se da zmanjšale negativen učinek na ameriško industrijo. Med kriteriji, v skladu s katerimi naj bi odobrili oziroma zavrnili prošnje za izjeme, sta količina in kakovost proizvodnje določenega blaga v ZDA.

Postopki sicer določajo tudi, da lahko ameriški posamezniki in organizacije nasprotujejo odobrenim izjemam. To bi lahko po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sprožilo vojne med ameriškimi proizvajalci jekla in aluminija in tistimi deli tamkajšnje industrije, ki so odvisni od uvoza.

Ameriški predsednik Donald Trump je 25-odstotne carine na uvoz jekla in 10-odstotne na uvoz aluminija s podpisom uvedel 8. marca. Že v samem začetku je med izjeme uvrstil Kanado in Mehiko, s katerima se ZDA pogajajo o spremembah severnoameriškega trgovinskega sporazuma Nafta.

Med izjeme pri carinah se želi uvrstiti tudi EU. Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström bo o tem v ZDA s sogovorniki govorila v torek in sredo.