c S
G20 v Buenos Airesu o izzivih digitalnega gospodarstva 19.03.2018 12:56 Buenos Aires, 19. marca (STA) - Predstavniki vodilnih svetovnih gospodarstev, zastopanih v skupini G20, bodo danes začeli srečanje v argentinskem Buenos Airesu. Srečanje bo posvečeno predvsem izzivom digitalnega gospodarstva, med osrednjimi temami pa bodo kriptovalute, obdavčevanje digitalnih podjetij ter trgovinske vojne, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Srečanje, ki ga pripravlja argentinsko predsedstvo G20, naj bi združilo 29 finančnih ministrov in 20 guvernerjev centralnih bank iz 19 razvitih in hitro razvijajočih se gospodarstev ter EU.

Svetovno gospodarstvo vztrajno okreva po globalni finančni krizi, ki je udarila v letih 2007 in 2008. Lani je bila rast ocenjena na 3,7 odstotka, letos pa naj bi bila še za 0,2 odstotne točke višja, je pred srečanjem spomnila direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde.

Države G20 naj bi se na tokratnem srečanju posvetile predvsem izzivom digitalizacije gospodarske aktivnosti. Med drugim naj bi v zaključni izjavi pozvale h krepitvi regulacije in nadzora nad kriptovalutami, katerih decentralizirana in anonimna narava jih lahko "spremeni v učinkovito novo orodje za pranje denarja in financiranje terorizma", kot opozarja IMF.

Države G20 se sicer močno razlikujejo po trenutni ravni regulacije, prav tako obstaja bojazen zaviranja koristnih inovacij. Tako ne gre pričakovati, da bi na srečanju oblikovali kakršna koli skupna specifična pravila ali pristope.

Medtem naj bi Nemčija in Francija pritisnili na partnerje za zaostrovanje pravil pri obdavčevanju velikih digitalnih podjetij, kot sta Google in Facebook. Evropska komisija načrtuje triodstotni davek na prihodke teh podjetij, kar bi letno naneslo okoli pet milijard evrov.

Takšnim načrtom bi lahko ostro nasprotovale države, kot je Irska, ki ta podjetja z ugodno davčno obravnavo vabijo na svoje ozemlje. Prav tako bodo proti ZDA, iz katerih večina teh velikih digitalnih podjetij prihaja.

Države G20 bodo razpravljale tudi o protekcionizmu, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na uvoz jekla in aluminija. Odločitev sicer še ni stopila v veljavo, zato se države še naprej trudijo, da bi jih Trump uvrstil med izjeme, ki jim novih dajatev ne bo treba plačevati.

Med temami srečanja naj bi bila še prizadevanja za krepitev zasebnih vlaganj v infrastrukturo ter Venezuela, ki beleži inflacijo v štirimestnih številkah.

Skupino G20 sestavljajo Argentina, Avstralija, Brazilija, Kitajska, Nemčija, Francija, Velika Britanija, Indija, Indonezija, Italija, Japonska, Kanada, Mehika, Rusija, Savdska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turčija, ZDA in EU. Gre za države in povezavo, ki skupaj ustvarijo več kot 85 odstotkov globalnega bruto domačega proizvoda, tri četrtine svetovne trgovine ter zastopajo okoli dve tretjini svetovnega prebivalstva.

Sklepi G20 za države pravno niso zavezujoči, vendar pa predstavljajo pomembno politično zavezo. Na zasedanja so ob predstavnikih članic redno vabljeni zastopniki afriških držav in organizacij, kot so IMF, Svetovna banka, Združeni narodi in Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Vrh predsednikov držav in vlad G20 naj bi letos v Buenos Airesu potekal med 30. novembrom in 1. decembrom.