c S
Po hišnih preiskavah v SB Murska Sobota poziv k odstopu oz. razrešitvi direktorja 19.03.2018 12:50 Ljubljana/Murska Sobota, 19. marca (STA) - V SB Murska Sobota so minuli teden potekale hišne preiskave zaradi sumov zlorabe uradnega položaja. V Sindikatu zdravstva Slovenije SPUKC zdaj direktorja Bojana Korošca pozivajo k odstopu oz. člane sveta zavoda ter ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, naj v skladu s statutom zavoda pristopijo k njegovi takojšnji razrešitvi.

Minuli četrtek so kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota opravili hišne preiskave v povezavi s sumi storitve več kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja, s katerimi je bila večjemu številu oseb v letih 2015 in 2016 pridobljena skupna premoženjska korist v višini 20.398,79 evra. Kmalu se je neuradno izvedelo, da preiskave potekajo v Splošni bolnišnici (SB) Murska Sobota, in sicer v povezavi z izplačili neizrabljenih dopustov zaposlenim v letih 2015 in 2016.

Murskosoboški kriminalisti so pred dobrim letom dni prejeli prijavo izplačila nadomestila za neizrabljeni dopust direktorju bolnišnice. V letu 2015 in 2016 je bolnišnica izplačala nadomestilo za neizrabljen dopust petindvajsetim zaposlenim: za leto 2014 šestim, za leto 2015 pa 19 zaposlenim. Med zaposlenimi, ki so prejeli nadomestilo, je dobrih 800 evrov prejel tudi direktor bolnišnice Korošec, strokovni direktor bolnišnice Danijel Grabar pa skoraj 2700 evrov.

Korošec je za časnik Dnevnik potrdil, da je za neizrabljeni dopust, ki se ga je nabralo zaradi preveč delovnih obveznosti, res prejel nadomestilo v višini 826 evrov. A je obenem razložil, da so nadomestilo za neizrabljeni dopust izplačevali skladno z zakonodajo, izplačilo pa je bilo po njegovem različnim profilom zaposlenim izvedeno po nasvetu takratne vodje pravno-kadrovske službe Tatjane Petek.

Kot so v sindikatu zapisali v današnjem pozivu, tega utemeljujejo s Koroščevo vpletenostjo pri izvedbi neupravičenih izplačil dopusta, zaradi katerih se je znašel v kriminalistični preiskavi, "ter nedopustnim ravnanjem po četrtkovih kriminalističnih preiskavah v zavodu, ko je bila, v roku dveh ur po odhodu kriminalistov, Tatjani Petek, s pomočjo zasebnega detektiva, vročena prepoved opravljanja dela v postopku izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi ter prepoved dostopa do delovnega mesta".

V sindikatu ocenjujejo, da gre za povračilni oz. maščevalni ukrep zoper zaposleno, ker je z dokazili javno demantirala navedbe direktorja, da mu je kot takratna vodja pravno kadrovske službe svetovala izplačilo dopusta in s tem nezakonito ravnanje.

Korošec je po navedbah sindikata minuli četrtek, po zaključku preiskave policije, med drugim zahteval zaseg računalnika in ostalih dokumentov v pisarni Petkove, kasneje ji je zasebni detektiv skupaj z odpovedjo dostavil tudi njene osebne stvari, ki jih je imela v pisarni. Petkova je sindikalna zaupnica sindikata SPUKC v SB Murska Sobota. Zato v sindikatu navajajo, da "gre pri četrtkovem ravnanju tudi za nedopusten poseg in pritisk na sindikat, s prepovedjo dostopa do delovnega mesta pa za namerno oviranje sindikalnega delovanja našega sindikata, zaradi česar nameravamo v sindikatu zoper odgovorno osebo vložiti kazensko ovadbo".

V javnem pismu člane sveta zavoda, ministrico za zdravje Kolarjevo ter predsednika vlade v odstopu Mira Cerarja sprašujejo, "kako je mogoče, da so kljub uvedeni preiskavi in vloženih kazenskih ovadbah zoper posameznike v ožjem vodstvu zavoda Korošca soglasno potrdili za nov mandat na čelu bolnišnice".

Če Korošec ne bo odstopil oz. ga svet zavoda ne bo razrešil, v sindikatu SPUKC ministrico in vlado pozivajo, naj imenujejo nove predstavnike sveta zavoda SB Murska Sobota, predstavnike ustanovitelja, ter ukrepajo enako kot so v primeru zamenjave generalnega direktorja UKC Ljubljana.