c S
Slovenija v EU januarja z največjo rastjo obsega gradbenih del 19.03.2018 11:26 Luxembourg, 19. marca (STA) - Obseg gradbenih del se je v letošnjem januarju glede na lanski december tako v območju evra kot v EU znižal. V državah z evrom je bil manjši za 2,2 odstotka, v osemindvajseterici pa za 2,1 odstotka. Slovenija je izstopala na pozitivni strani, saj je beležila največjo rast gradbeništva, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat.

Januarja se je glede na december obseg gradbenih del po sezonsko prilagojenih podatkih tako v državah z evrom kot v članicah EU znižal. Gradnja stavb se je v državah z evrom zmanjšala za 3,1 odstotka, gradnja inženirskih objektov pa za 0,9 odstotka. V celotni EU pa je gradnja stavb upadla za 2,8 odstotka, inženirskih objektov pa za 0,3 odstotka.

Med državami članicami, za katere ima Eurostat podatke, je najbolj upadel obseg gradbenih del v Franciji (-7,6 odstotka) ter na Švedskem in v Veliki Britaniji (po -3,4 odstotka). Na drugi strani je po rasti izstopala Slovenija (+14,4 odstotka), sledili sta ji Poljska (+8,8 odstotka) in Madžarska (+6,4 odstotka).

Na letni ravni se je medtem proizvodnja v gradbeništvu januarja v območju z evrom povečala za 3,7 odstotka, v EU pa za 2,5 odstotka. V območju z evrom se je gradnja stavb povečala za dva odstotka, gradnja inženirskih objektov pa za 9,3 odstotka. V EU se je obseg gradbenih del na stavbah povečal za 0,9 odstotka, obseg del na inženirskih objektih pa za 8,4 odstotka.

Med državami članicami je tudi na letni ravni z rastjo izstopala Slovenija, saj se je obseg gradbenih del v državi povečal za kar 76 odstotkov. Sledili sta Madžarska (+43,1 odstotka) in Češka (+33,6 odstotka). Padce sta zabeležili Španija (-3,6 odstotka) in Velika Britanija (-3,2 odstotka).