c S
Turisti lani v Avstraliji rekordno zapravljali 19.03.2018 07:26 Sydney, 17. marca (STA) - Turisti iz tujine so lani v Avstraliji zapravili več kot 41,3 milijarde avstralskih dolarjev (26,3 milijarde evrov), od tega so četrtino denarja pustili v državi samo kitajski turisti. Minister za turizem Steven Ciobo je sredi minulega tedna povedal, da je ta številka za šest odstotkov višja kot leta 2016 in najvišja doslej.

"Skoraj vse zvezne države in območja so lani zabeležili rast prihodkov od turističnega obiska, pri čemer je bila večina stopenj rasti dvomestna," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Ciobo.

Avstralijo je lani obiskalo približno 8,1 milijona turistov iz tujine, kar je šest odstotkov več kot leto prej.

Največja skupina tujih turistov je prišla s Kitajske. Potem ko jih je leta 2016 Avstralijo obiskalo 1,11 milijona, jih je lani že 1,25 milijona. Zapravili so 8,4 milijarde evrov, kar je 14 odstotkov več kot leto prej. Ameriški turisti so potrošnjo povečali za tri odstotke na 3,1 milijarde evrov.

Najbolj pa se je povečalo število obiskovalcev avstralskih znamenitosti iz Indije, kot tudi denarja, ki so ga tam postili. Obe številki sta se po podatkih avstralske vlade povečali za 16 odstotkov.

Med posameznimi avstralskimi državami se z največjo rastjo prihodkov od tujih turistov lahko pohvali otok Tasmanija, rast je bila 31-odstotna.

Najbolj zaželena destinacija v Avstraliji za tuje turiste pa je operna hiša v Sydneyju, ki si jo je lani ogledalo tri milijone tujcev.