c S
Parkirno hišo pod Muzejskim trgom v Kopru bo gradil CGP 19.03.2018 07:27 Koper, 17. marca (STA) - Podzemno parkirno hišo pod Muzejskim trgom v Kopru bo gradilo gradbeno podjetje CGP iz Novega Mesta. Kot so sporočili iz koprske občine, so izvajalca, ki bo naložbo realiziral skupaj s CGP-ING in Clipplus, izbrali v okviru postopka konkurenčnega dialoga. Gradbena dela naj bi se začela jeseni, parkirna hiša pa naj bi bila nared konec leta 2019.

Izbrani izvajalec bo zdaj začel s pripravo projektne dokumentacije in postopkom pridobitve gradbenega dovoljenja, nakar sledi sama izvedba projekta. Če bo šlo vse po načrtih, bi se lahko gradbena dela začela jeseni, podzemna parkirna hiša pa bi svoja vrata lahko odprla konec leta 2019, so zapisali na občini.

Naložba predvideva gradnjo podzemne parkirne hiše v treh etažah, v kateri bo prostora za 468 avtomobilov. Vhod bo urejen s Kopališkega nabrežja. Prvo etažo s 156 parkirnimi mesti bo občina ponudila na trgu, preostali dve etaži pa bo v upravljanje predala javnemu komunalnemu podjetju Marjetica Koper. Vrednost naložbe, ki znaša dobrih 6,6 milijona evrov, bo v celoti financirala koprska občina, ki je del sredstev že predvidela v proračunu za lansko leto.

Podjetje CGP iz Novega Mesta je poleg tega v okviru razpisa z občino sklenilo dobra 2,5 milijona evrov vredno pogodbo za nakup objekta nekdanjega Tomosovega bloka, v katerem nameravajo urediti stanovanja. Hkrati pa se je družba s pogodbo zavezala odkupiti 40 parkirnih mest v spodnji etaži parkirne hiše, ki bi zadostila parkirnim potrebam uporabnikom te nepremičnine.

Kot dodajajo na občini, je gradnja parkirne hiše na Muzejskem trgu tudi prvi korak k uresničevanju celostne prometne strategije, ki predvideva postopen umik avtomobilov iz ožjega mestnega jedra in celovito ureditev mirujočega prometa z zagotovitvijo ustreznejših parkirnih površin predvsem za stanovalce. Načrtovanje podzemnih parkirnih površin je med drugim ključno tudi pri nadaljnjem razvoju historičnega dela mesta, saj je na ta način mogoče pridobiti dodatne površine, namenjene bolj trajnostni in okolju prijazni rabi.