c S
Vrhniška občina v primeru Kemis toži ministrstvo za okolje 19.03.2018 07:27 Ljubljana, 17. marca (STA) - Vrhniška občina je na upravno sodišče vložila tožbo zoper ministrstvo za okolje in prostor, ker je pristojni inšpektorat ne priznava kot stranko v postopku v primeru Kemisa. Kot poroča današnji Dnevnik, želijo izpodbijati sklep inšpektorata, ki Kemisu dovoljuje poseganje v konstrukcijo stavbe brez gradbenega dovoljenja.

Deset mesecev po požaru je odvetnik Tomaž Petrovič, ki zastopa vrhniško občino, pred dnevi zoper ministrstvo za okolje in prostor oziroma sklep ljubljanske območne enote inšpektorata za okolje vložil tožbo na upravno sodišče, poroča današnji Dnevnik. V tožbi zahtevajo, naj sodišče odpravi sklep inšpektorata, po katerem občina ni stranka v postopku, in ga inšpektoratu vrne v ponovno odločanje.

Po Petrovičevih navedbah ima občina interes tako po zakonu o gradnji objektov kot v širšem smislu, kajti zastopa lokalno prebivalstvo, ki ga je prizadel hud požar. Direktorica vrhniške občinske uprave Vesna Kranjc je prepričana, da bi morala biti občina stranka v postopku, ker je nesreča povzročila veliko težav občanom, delovanju občinske uprave, poškodovala je gasilsko opremo, zlasti pa okolje.

Za tožbo so se odločili, ker inšpekcija Kemisu brez gradbenega dovoljenja dovoljuje poseganje v konstrukcijo stavbe. Ker niso stranka v postopku, pa na to odločitev nimajo vpliva.

Po zakonu o graditvi objektov je za poseganje v konstrukcijo stavbe treba pridobiti gradbeno dovoljenje, vendar predvideva nekatere izjeme. Iz izjav gradbene inšpekcije je mogoče razbrati, da Kemis uvrščajo med izjeme, vendar ko so jih o tem pred časom spraševali, niso pojasnili, zakaj.

Vrhničani se sprašujejo, kako je lahko med temi izjemami Kemis. Andrej Markovič iz civilne iniciative Ekovrh meni, da država in z njo povezano podjetje Kemis znova ponižujeta občane Vrhnike. Opozoril je, da država kot skoraj petinski lastnik Gorenja, ki je lastnik Kemisa, tega gradi za to, da bi nadaljeval proizvodnjo, in ne za to, da bi preprečil nesrečo. Če njihova argumentacija vzdrži na sodišču, Vrhničanom nobena pravna pomoč ne more več pomagati, je dejal in dodal, da jim ostane le še vprašanje legitimnosti in državljanske aktivnosti, ker na pravno državo ne morejo računati, dodaja Dnevnik.