c S
Za razvoj električnih avtomobilov največ namenijo nemški proizvajalci 19.03.2018 07:27 Frankfurt, 18. marca (STA) - Nemški avtomobilski proizvajalci so na prvem mestu po višini izdatkov za razvoj električnih avtomobilov, kažejo izsledki pred dnevi objavljene študije. Volkswagen, Daimler in BMW so v minulih dveh letih po lastnih navedbah za to področje namenili skupno 4,7 milijarde evrov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški proizvajalci so po ugotovitvah študije svetovalne družbe Ernst & Young v minulih dveh letih za električno mobilnost namenili 335 milijonov evrov, japonski pa vsega 19 milijonov evrov.

Po besedah strokovnjaka za avtomobilsko industrijo pri svetovalni družbi Petra Fussa se bo pomen električnih avtomobilov srednjeročno močno povečal, zaradi česar bo rasel tudi obseg investicij na tem področju. Kot je poudaril, se mnogi proizvajalci prihodnje vloge tega dela avtomobilske industrije že zavedajo, številni pa so še v zaostanku.

Volkswagen je pred dnevi napovedal, da bo električne avtomobile do konca leta 2022 izdeloval v 16 tovarnah po vsem svetu. Zagon proizvodnje bo postopen, trenutno že poteka v treh tovarnah.

Ambiciozni so tudi pri BMW, kjer napovedujejo, da bo na cestah do konca leta 2019 pol milijona njihovih električnih avtomobilov. Pomen električne mobilnosti za zeleno prihodnost že nekaj časa prav tako izpostavljajo pri Mercedes-Benzu, katerega matična družba je Daimler.