c S
Hrvaška z novim zakonom pričakuje več strateških investicij 19.03.2018 07:29 Zagreb, 18. marca (STA) - Na Hrvaškem imajo nov zakon o strateških investicijskih projektih, s katerimi nameravajo okrepiti interes vlagateljev za projekte in spodbuditi investicijski ciklus. Med drugim so znižali vrednost vlaganja pri prijavi projekta z dosedanjih 150 milijonov kun na 75 milijonov kun (z 20,3 na 10,15 milijona evrov).

Hrvaška vlada s predlaganim zakonom, ki so ga v saboru sprejeli prejšnji petek, načrtuje okrepiti investicijsko klimo ter pospešiti in poenostaviti priprave investicijskih projektov. Vrednost vlaganj pri prijavi strateških projektov na jadranskih otokih in v kmetijstvu, ribištvu in gozdarstvu so znižali z 20 milijonov kun na 10 milijonov kun (z 2,7 na 1,35 milijona evrov).

Vlagatelji bodo v prihodnje morali položiti namenski depozit ali bančno jamstvo v višini pet odstotkov celotne vrednosti projekta, namesto dosedanjih deset odstotkov. Dosedanjo višini jamstva so v hrvaški vladi ocenjevali kot eno izmed največjih ovir za vlaganja.

Ob tem bodo kot vir financiranja priznali tudi bančno pismo, da so pripravljeni financirati projekt. Prav tako bodo priznali vlaganja v pripravo projekta, če vrednost pripravljalnih del predstavlja pet odstotkov vrednosti projekta, so zapisali v zakonu.

Kot novost v hrvaški zakonodaji o strateških projektih so tudi kazni v višini 0,1 odstotka celotne vrednosti projekta v primeru prekoračitve skrajnjega roka uresničitve projekta zaradi odgovornosti vlagatelja ali v primeru odstopa vlagatelja od realizacije strateškega projekta.

Novi zakon o strateških investicijah so sprejeli tudi zaradi usklajevanja s predpisi Evropske unije glede energetskih investicijskih projektov. Pričakujejo, da bodo z novim zakonom zvišali tudi učinkovitost državne uprave.