c S
Pred bančno komisijo DZ danes povabljen Janković 19.03.2018 08:26 Ljubljana, 19. marca (STA) - Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu pod vodstvom Anžeta Logarja (SDS) je na današnje zaslišanje povabila ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Naknadno je sejo razširila še z eno pričo, katere identitete pa ne razkriva.

Komisija, ki preiskuje vzroke in odgovornosti za sanacijo bančnega sistema konec leta 2013, je zaslišanja začela spomladi 2016, ko se je najprej posvetila ugotavljanju smotrnosti nadzorovane likvidacije Factor banke in Probanke, nato pa prešla na zaslišanja nekdanjih vodilnih v NLB in Novi KBM, zaslišala pa tudi že nekdanje finančne ministre in predsednike vlad. Logar je vmes znova opozoril na težave pri pridobivanju dokumentov, predvsem iz NLB.

To je že druga parlamentarna preiskovalna komisija, ki se ukvarja z bančno luknjo. Prva je pod vodstvom Marka Pogačnika (SDS) delovala v prejšnjem sklicu DZ, a zaradi predčasnih volitev ni končala svojega dela.

Janković je pričal že pred Pogačnikovo komisijo, ko so ga spraševali, kakšna je bila njegov vloga pri 115-milijonskemu sindiciranemu posojilu družbi Grep za dokončanje trgovskega centra v športnem parku Stožice leta 2010, ki je končalo na Družbi za upravljanje terjatev bank. Zatrdil je, da ni niti posredoval niti lobiral in se tudi ne počuti krivega, da je v bančno luknjo padlo tudi posojilo za trgovski center Stožice.