c S
Komisija DZ o možnih rešitvah za zaščito NLB 19.03.2018 08:26 Ljubljana, 19. marca (STA) - Komisija DZ za nadzor javnih financ bo danes nadaljevala sejo, na kateri razpravlja o finančnih posledicah sodb hrvaških sodišč glede prenesenih deviznih vlog za NLB. Iskala bo rešitev za zaščito NLB, kakšna bo ta, pa še ni znano. Čeprav previdna, se politika nagiba k ustavnemu zakonu.

Komisija DZ je 8. marca del seje opravila pred javnostjo, del pa za zaprtimi vrati. Vodstvo NLB zaradi občutljivosti tematike namreč javno ni moglo govoriti o svojih aktivnostih v zvezi s pravnomočnimi sodbami hrvaških sodišč. Pozvalo pa je k zaščiti banke, ki ji grozijo rubeži premoženja na Hrvaškem.

Stališče vlade in članov komisije je, da za kakršnakoli plačila NLB na podlagi sodb hrvaških sodišče glede deviznih vlog varčevalcev nekdanje LB niso v skladu s slovenskim pravnim redom in tudi mednarodnimi pogodbami. Državi sta se namreč dogovorili, da gre za vprašanje nasledstva nekdanje skupne države.

Ali in kakšno rešitev za zaščito NLB bo DZ sprejel, še ni znano. V SDS in NSi so predlagali ustavni zakon, v katerem bi izrecno napisali, da NLB ne sme izplačevati nobenih zahtevkov na podlagi omenjenih sodb, če pa bi do izplačil le prišlo, pa bi morala slediti kompenzacija z izterjavo od hrvaških družb v večinski državni lasti in tudi sankcije zoper tiste tuje banke, ki bi skušale sodbe operacionalizirati - banki Unicredit in Intesa Sanpaolo, ki sta lastnici Zagrebačke oz. Privredne banke in delujeta tudi v Sloveniji. Zbrali so tudi dovolj podpisov za izredno sejo, na kateri bi DZ obravnaval ustavni zakon.

Rešitev pripravlja tudi vlada, a podrobnosti njenega predloga niso znane. je pa ministrica za finance Mateja Vraničar Erman minuli petek dejala, da sta rešitvi vlade in opozicije združljivi. Najbrž bo treba ustavni zakon, ki ga predlagata SDS in NSi ustrezno prilagoditi, možne rešitve bodo iskali danes na seji komisije.

Čeprav so nekatere politične stranke še previdne, pa se za zdaj nakazuje politična volja, da bi lahko še v tem mandatu NLB zaščitili z dopolnitvijo ustavnega zakona, ki sta ga v DZ vložili SDS in NSi.