c S
Sindikata zdravstven nege in socialnega varstva za nadaljevanje pogajanj, v Svizu manj optimistični 16.03.2018 13:21 Ljubljana, 16. marca (STA) - V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) so poudarili, da so bili z vlado v ponedeljek tik pred podpisom oz. vsaj parafiranjem dogovorov. A medtem ko sindikata, ki zastopata zaposlene v zdravstveni negi in socialnem varstvu, še dopuščata možnost, da z vlado zgodbo zaključijo, so v šolskem sindikatu Sviz manj optimistični.

V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije in Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije se bodo tako na vlado obrnili s pisno pobudo, da v ponedeljek nadaljujejo pogajanja.

Kot je dejala predsednica sindikata zdravstvene nege Jelka Mlakar, so bila tako ali tako za ponedeljek predvidena pogajanja, ki bi bila po njihovi oceni zaključna. Pri tem se je Mlakarjeva pridružila stališču skupine sindikatov pod vodstvom Jakoba Počivavška, da bo vlada takrat dejansko še imela polna pooblastila. "Mi smo optimisti, čeprav je ta scenarij pravno-formalno skoraj nemogoč," je dejal predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič. A "ker je v naši državi vse mogoče," ga to ne bi pretirano presenetilo.

Predsednik KSJS, sicer glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), Branimir Štrukelj pa je po drugi strani pojasnil, da bi bili vsi zadovoljni, če bi se pogajanja lahko končala, ker so se na nek način grobo prekinila tik pred zadnjimi dogovori, ki so definitivno bili na mizi. "Mi zgolj nismo toliko optimistični," je dejal.

Na današnjem sestanku predsedstva KSJS so se po njegovih besedah seznanili z vsemi specifičnimi zahtevami sindikatov iz konfederacije, ki so bili vključeni v pogajalski procesu o stavkovnih zahtevah, in ugotovili, da so bile te njihove zahteve utemeljene in argumentirane. Zato bodo, "ko bomo imeli vlado s polnimi pooblastili, s temi zahtevami tudi nadaljevali". Pri tem je poudaril, da sindikati v konfederaciji podpirajo drug drugega v teh specifičnih zahtevah.

V konfederaciji so bili sicer danes po njegovih navedbah povsem enotni v oceni, da so bili - z izjemo policijskih sindikatov - tako rekoč tik pred tem, da bi se lahko dogovorili in podpisali ali vsaj parafirali dogovore, a je predsednik vlade Miro Cerar to presekal s svojim odstopom. S tem pa je "na nek način onemogočil kakršen koli zaključek tega procesa, ki bi po desetih letih varčevanja v javnem sektorju pomenil več kot upravičeno izboljšanje plač velike večine zaposlenih v javnem sektorju," je poudaril Štrukelj.

Po njegovih besedah ne more biti nobenega dvoma, da je odgovornost na vladi, ki se je "neustrezno, nekvalificirano in včasih tudi nekontrolirano pogajala". Kot je dejal, je vlada pogajanja slabo vodila. V času, ko je vladne pogajalcev vodil minister za javno upravo Boris Koprivnikar, pa je s pogajanji tudi "definitivno zavlačevala". Po Štrukljevih navedba so se pol leta "vrteli pri ničelni vsoti" in vsak teden "dobesedno mešali meglo", premika pa ni bilo od nikoder. Ko so se približale volitve, pa so bili deležni očitkov, da izsiljujejo, ker se bližajo volitve, kar je ocenil kot poskus, da bi od sebe odvrnila odgovornost za nastalo situacijo.