c S
Deutsche Bank z višjo izgubo od sprva izračunane 16.03.2018 13:10 Frankfurt, 16. marca (STA) - Največja nemška banka Deutsche Bank je leta 2017 zabredla še globlje v rdeče številke, kot so predvidevali sprva. Po zadnjih izračunih, ki so jih v Frankfurtu predstavili danes, je leto končala s 735 milijonov evrov čiste izgube. Prvotni izračuni iz začetka februarja so kazali na izgubo v višini 497 milijonov evrov.

Vzrok za tako veliko razliko je vknjiženje enkratnih stroškov v zvezi z davčnimi zahtevki v Veliki Britaniji, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Čeprav je z izgubo končala že tretje leto zapored, pa je banka lani svojim zaposlenim izplačala za približno 2,3 milijarde evrov bonitet.

Pred tem je izguba leta 2016 znašala 1,4 milijarde evrov in leto prej skoraj sedem milijard evrov.

Banka je prejšnji mesec lansko izgubo pripisala predvsem enkratnim učinkom ameriške davčne reforme. Če se ameriški predsednik Donald Trump konec lanskega leta ne bi odločil za spremembe davčne politike, bi leto končali s približno milijardo evro dobička, so tedaj sporočili.

Prihodki Deutsche Bank medtem tudi po novih izračunih ostajajo takšni, kot so jih sporočili februarja, in sicer pri 26,4 milijarde evrov, kar je 12 odstotkov manj kot leto prej.

Na ravni poslovnih rezultatov pred davki se je Deutsche bank lani prvič po letu 2014 vrnila k dobičku, znašal je 1,2 milijarde evrov oz. malenkost manj od februarskih izračunov.

Prvi mož koncerna John Cryan želi banko vnovič pripeljati v črne številke. "Naš cilj je leta 2018 vnovič poslovati s čistim dobičkom," je dejal in dodal, da so že ustvarili podlago, da lahko vnovič izkoristijo celoten potencial banke. Za leto 2017 naj bi delničarji prejeli dividende v višini enajst centov na delnico.

Vodstvo, v katerem sta trenutno dva menedžerja, je za leto 2017 prejelo skupaj 29,2 milijona evrov izplačil. Leto pred tem se je ta številka ustavila pri 25,9 milijona evrov. Cryanovi prejemki so lani znašali 3,4 milijona evrov, kar je 400.000 evrov manj kot leto prej. Že konec minulega tedna so iz banke sporočili, da se je vodstvo za leto 2017 vnovič odpovedalo izplačilu bonitet.

Medtem pa se je lonček za variabilno nagrajevanje zaposlenih spet nekoliko bolj napolnil. Banka, ki je konec leta za polni delovni čas zaposlovala 97.535 ljudi, jim je lani namenila za skoraj 2,3 milijarde evrov nagrad. Od tega bo sicer 43 odstotkov zneska izplačala v prihodnjih letih.