c S
Občina prejela dve ponudbi za prenovo Cukrarne 16.03.2018 13:06 Ljubljana, 16. marca (STA) - Na javni razpis Mestne občine Ljubljana (Mol) za prenovo nekdanje rafinerije sladkorja Cukrarne, ki se je iztekel pred dnevi, sta se prijavila dva ponudnika. Samostojno se je prijavil Strabag, skupno ponudbo sta oddala CGP in Kolektor Koling. Prvi bi delo opravil za 21,8 milijona evrov, druga dva za 100.000 evrov manjšo vsoto.

"V nadaljevanju postopka bomo opravili analizo ponudb; odločitev o izboru bomo izdali, ko bo ta končana," so za STA pojasnili na ljubljanski mestni občini, kjer so tudi potrdili, da še vedno niso prejeli odločbe o dodelitvi evropskih sredstev.

Vrednost projekta Cukrarna je ocenjena na 23,56 milijona evrov. Mol računa, da bo nepovratnih sredstev kohezijske politike za 13,47 milijona evrov, od tega 10,77 milijona evrov namenskih sredstev EU. Država naj bi namenila 2,69 milijona evrov, občina pa 10,09 milijona evrov.

Na občini so že pred časom povedali, da bo prenova lahko stekla šele po zaključenem izboru izvajalca gradnje, podpisu pogodbe za izvajanje del in prejetju bančne garancije za dobro izvedena dela ter ko bo ministrstvo za okolje in prostor izdalo odločbo o sofinanciranju.

Na ministrstvu, kjer so vlogo Mola prejeli v decembru, so za STA pojasnili, da so v tem postopku le posrednik, saj je izdaja odločitve o podpori po pravilih izvajanja evropske kohezijske politike v programskem obdobju 2014-2020 v pristojnosti vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Ministrstvo je, kot so poudarili, kot posredniški organ postopke že zaključil.

"Na zahtevo organa upravljanja je vloga trenutno v fazi dopolnjevanja pri posredniškemu organu in občini upravičenki. Datuma izdaje odločitve o podpori na ministrstvu ne moremo napovedati, saj v postopkih sodelujejo tudi drugi udeleženci, kot sta organ upravljanja in občina upravičenka, in torej niso odvisni zgolj od dela ministrstva kot posredniškega organa," so še zapisali na ministrstvu.

Občina želi v nekdanji rafineriji sladkorja urediti sodobni galerijski prostor, ki bo popestril ponudbo na področju vizualne in likovne umetnosti ter rešil dolgoletno pomanjkanje velikega razstavnega prostora v Ljubljani.