c S
Evropske borze končujejo teden optimistično 16.03.2018 11:45 London, 16. marca (STA) - Zadnji trgovalni dan tega tedna na pomembnejših borzah v Evropi prevladuje optimistično vzdušje. Videti je, da je bojazen vlagateljev pred trgovinsko vojno, ki bi jo lahko povzročile odločitve ameriškega predsednika Donalda Trumpa, nekoliko popustila, pravijo analitiki.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure zvišal za 0,25 odstotka in se giblje okoli 3423 točk.

V Londonu se je indeks FTSE 100 doslej zvišal za 0,26 odstotka. V Parizu indeks CAC 40 beleži 0,16-odstotno rast, v Frankfurtu, kjer so zjutraj tehnične težave za več kot eno uro onemogočile trgovanje, pa je DAX doslej pridobil 0,35 odstotka vrednosti.

Zaradi tehničnih težav se je zavlekel tudi začetek trgovanja z delnicami Siemensove hčerinske družbe Healthineers na borzi v Frankfurtu. Družba, ki izdeluje medicinsko tehnologijo, je med drugim vodilna na svetu pri proizvodnji rentgenskih in ultrazvočnih aparatov ter naprav za magnetno resonanco. Analitiki pričakujejo, da se bodo prvi trgovalni dan podražile. Prvi mož Siemensa Joe Kaeser želi družbi z uvrstitvijo na borzo ponuditi več možnosti za rast.

Tečaj evra se je danes umiril, potem ko ga je v četrtek zvečer močno obremenil trden tečaj dolarja, za katerega so bili zaslužni ugodni podatki iz ameriškega gospodarstva. Zjutraj so v Frankfurtu s skupno evropsko valuto trgovali po tečaju 1,2313 dolarja, kar je podobno kot v četrtek zvečer. Evropska centralna banka je v četrtek opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,2341 dolarja.

Tudi danes je pričakovati objavo kar nekaj pomembnih statističnih podatkov, tako iz območja evra kot ZDA, ki utegnejo vplivati na gibanje tečajev na borzah. Pozno dopoldne bo denimo objavljen podatek o gibanju cen v območju evra, popoldne pa najnovejše številke o industrijski proizvodnji v ZDA.

Na pomembnejših borzah v Aziji so se tečaji danes gibali neenotno. Borza v Tokiu je zabeležila 0,58-odstotno znižanje indeksa Nikkei. V Hongkongu se je indeks Hang Seng znižal za 0,12 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite za 0,65 odstotka.

Na Tajvanu so se delnice v povprečju podražile za 0,08 odstotka, v Južni Koreji za 0,06 odstotka in v Avstraliji za 0,45 odstotka.