c S
Merkur po novem družba z omejeno odgovornostjo 16.03.2018 11:10 Naklo, 16. marca (STA) - Največji slovenski trgovec s tehničnim blagom Merkur, ki je po več letih sanacije konec lanskega leta dobil novega lastnika, se bo preoblikoval iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo. Preoblikovanje se bo izvedlo z dnem vpisa v sodni register, ko preneha tudi mandat upravi in nadzornikom.

Trgovski del starega Merkurja, ki je šel v stečaj novembra 2014, je konec lanskega leta kupil ameriški investicijski sklad HPS Investment Partners in v ta namen ustanovil družbo Mercury Holdings s sedežem v Luksemburgu. Ta je kot edina delničarka na četrtkovi skupščini v Kranju sklenila, da se družba Merkur statusno preoblikuje, ob tem pa nemoteno nadaljuje z vsemi dejavnostmi, za katere je bila registrirana.

Z dnem vpisa v sodni register bo upravi pod vodstvom Blaža Pesjaka prenehal mandat, hkrati pa se bo imenovalo novo vodstvo, in sicer bo Pesjak postal generalni direktor, zdajšnja članica uprave Anita Valjavec pa direktorica. Oba bosta imenovana za petletni mandat, družbo pa bosta zastopala skupaj, je razvidno iz današnje objave na Ajpesu.

Merkur po sanaciji že četrto leto zapored nadaljuje trend izboljšanja poslovnih rezultatov. Leto 2017 je končal z blizu 9,1 milijona evrov dobička iz poslovanja, kar je 25 odstotkov več kot leto prej. "Dobičkonosnost se povečuje že četrto leto zapored, relativna zadolženost pa se zmanjšuje. To so znaki stabilnega poslovanja tudi v prihodnje," je pred kratkim objavljene poslovne rezultate komentiral Pesjak.

"Dobri poslovni rezultati so nam omogočili, da dobiček, ki je nad načrtovanim, delimo z zaposlenimi. Zato smo za variabilno in stimulativno nagrajevanje v družbi namenili skoraj 10 odstotkov dobička," je dodal Pesjak. Merkur je s 1500 zaposlenimi še vedno med največjimi zaposlovalci v državi.

Stari Merkur je šel v stečaj novembra 2014, potem ko je zdravo jedro izločil na družbi Merkur trgovina in Merkur nepremičnine. Prva še naprej opravlja trgovsko dejavnost in je medtem našla novega lastnika, druga pa ima v lasti nepremičnine v uporabi. Stečajna upraviteljica Merkurja Simona Goriup je v tem času prodala tudi nekatere nepremičnine, ki niso bile v uporabi, ter začela postopke denimo prodaje Merkurjeve hčerinske družbe Big Bang. Rok za oddajo ponudb za nakup slednje se izteče 30. marca.

Sklad HPS se osredotoča predvsem na naložbe v Severni Ameriki in zahodni Evropi in je do marca 2017 upravljal 39 milijard dolarjev vredno premoženje. Sedež ima v New Yorku, podružnice pa tudi v Londonu, Luksemburgu, Hongkongu, Sydneyju in šestih ameriških mestih.