c S
Novogoriški svetniki podprli prenovo vile Rafut 16.03.2018 08:32 Nova Gorica, 15. marca (STA) - Svetniki novogoriškega mestnega sveta so brez glasu proti podprli predlog župana, ki vključuje rešitev, da se sredstva iz projekta vozlišča kreativnih praks v prostorih nekdanjega Kemometala preusmeri v prenovo Laščakove vile in parka. Najprej pa bodo seveda morali doseči dogovor, po katerem bi lastništvo vile z države prenesli na občino.

Županov predlog vključuje rešitev, da se sredstva iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN) v višini 2,4 milijona evrov namenijo za prenovo Laščakove vile na Pristavi pri Novi Gorici.

Občinska uprava bo zdaj državo zaprosila za sprožitev postopka za brezplačen prenos vile z države na mestno občino in pripravila potrebno dokumentacijo za prijavo na razpis za pridobitev sredstev iz mehanizma CTN, ki bo objavljen oktobra letos.

"Na Mestni občini Nova Gorica smo si že vrsto let prizadevali, da bi država vilo obnovila. Država se je po neuspešnih poskusih reševanja vile odločila, da jo proda na dražbi, zato pa je med drugim potrebovala tudi soglasje občine," je že pred sejo mestnega sveta na novinarski konferenci povedal župan Matej Arčon.

Arčon je priznal, da je do spremenjenega mnenja prišlo predvsem zaradi pritiska javnosti, zato je začel iskati drugačen način reševanja vile od prodaje na dražbe. Ob tem se je zavedal, da brez denarja za prenovo tudi brezplačen prenos z države na občini ne bi pomenil rešitve te kulturne dediščine, saj bi se v tem primeru lahko prišlo do dokončnega uničenja tega objekta.

Ker novogoriška občina nima denarja za obnovo vile, prav tako sredstva za tovrstne namene niso na voljo v obstoječi finančni perspektivi EU, je Arčon kot edino možno rešitev za vilo predlagal preusmeritev preostalih razpoložljivih sredstev iz naslova mehanizma CTN za degradirana območja iz predvidenega projekta vzpostavitev vozlišča kreativnih praks na prenovo Laščakove vile.

V prihodnje bodo ob pripravi načrta prenove, do katere bi lahko prišlo šele v letu 2020, pripravili tudi predloge različnih vsebin, s katerimi bi napolnili prostore okrog 700 kvadratnih metrov veliko vilo, ki je bila v času uporabe namenjena za bivanje. Arčon v njej vidi tudi priložnost za nadaljevanje "zgodbe Aleksandrink".

Novogoriški mestni svet je sprejel tudi dodaten sklep, s katerim je občinski upravi naročil nadaljevanje aktivnosti za iskanje sredstev na drugih razpisih za uresničitev projekta vozlišča kreativnih praks v prostorih nekdanjega Kemometala.